hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Eredményesebb a kombinációs kezelés

A sugár- és hormonkezelés kombinációja felére csökkenti a prosztatarák agresszív formájának halálozási arányát az idős férfiaknál – idéz egy amerikai kutatást az MNO.

Az idősebb, lokális, de agresszív prosztatarákban szenvedő férfiak 40 százaléka csak hormonkezelést kap – idézik a Pennsylvaniai Egyetem orvosi karának kutatóit. Ez a terápia csökkenti a tesztoszteronnak és más olyan hormonoknak a szintjét, amelyeknek működése összefügg a prosztatarák növekedésével.

A tanulmány szerzői 31 541 prosztatarákos, 65–85 éves beteg adatait elemezték. A 76–85 évesek csoportjában azok, akik a hormonkezelés mellett sugárterápiában is részesültek, hét év követési idő alatt 49 százalékkal kevesebben hunytak el, mint azok közül, akik csak hormonkezelést kaptak. Azon fiatalabb (65–75 éves) betegek közül, akiket mindkét módon kezeltek, 57 százalékkal kevesebben haltak meg, mint az azonos korcsoport csak hormonterápiával kezelt betegei. Justin Bekelman, a tanulmány vezető szerzője hangsúlyozta: a két kezelés kombinációja hatásosnak bizonyult, a betegek jól tolerálták, kevés mellékhatással járt – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés