hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Elvégezték az első robotasszisztált gerincműtétet

Da Vinci kardinális szerepet játszott a beavatkozás sikerében, közölte a GyártásTrend.

A sebészrobotok néha olyan feladatokkal is meg tudnak birkózni, amelyek még a legképzettebb orvosok számára is teljesíthetetlen kihívást jelentenek. A megállapítást a Pennsylvaniai Egyetemen lebonyolított egyik műtét most ismét alátámasztotta, írja a lap.

Amint azt az intézmény megerősítette, a falai között sikeresen végrehajtották a világ első robotasszisztált gerincműtétét. Az operációt egy Noah Pernikoff nevű páciensen kellett elvégezni, akinek egy ritka daganatfajta alakult ki a koponyája és a gerince találkozásánál. Egy da Vinci robot karja nyújtott „segédkezet” a tumor eltávolításához.

Da Vinci (Forrás: South Tee Hospitals)
da Vinci (Forrás: South Tee Hospitals)

A kétnapos operáció 2017 augusztusában történt. Néhány ultrahangos vágást követően az idegsebészek a robottal tudtak helyet csinálni, hogy a tumort Pernikoff száján keresztül eltávolíthassák. A csapat ezután Pernikoff saját csontjait használta fel a gerincoszlop eltávolított darabjának pótlására.

Da Vinci szerepe létfontosságú volt a beavatkozásban. Ha nem elég óvatosak, a szakemberek akár akkora kárt is okozhattak volna Pernikoff gerincében, hogy a férfi örökre lebénul, vagy fontos életfunkciók nélkül marad. Regenerálódásának megakadályozásához életbevágó jelentőségű volt emellett az is, hogy a teljes daganatot eltávolítsák.

A műtétet jórészt emberek végezték, de megnyugtató, hogy a legkényesebb beavatkozások kivitelezését a mechanikus segédek már most radikálisan megkönnyíthetik.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés