hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Elvégezték az 1000. katéteres aortabillentyű-beültetést a Semmelweis Egyetemen

Egy 79 éves, krónikus szívritmuszavarban szenvedő férfin végezték el az ezredik katéteres aortabillentyű-beültetést (TAVI) a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján.

Az aortabillentyű szűkülete (aorta sztenózis) a leggyakoribb nem veleszületett szívbillentyűbetegség. Előfordulásának esélye a kor előrehaladtával egyre nő, ugyanis a háttérben a degeneratív meszesedés áll, ami miatt beszűkülnek a billentyűk, így a szívkamra nehezebben tudja átpumpálni rajta a vért. A billentyűk nem megfelelő működését jelezheti a fáradékonyság, fulladás, gyengeség, nehézlégzés, súlyosabb esetben eszméletvesztés, vagy akár hirtelen szívhalál.

Korábban az aortabillentyű cseréjét csak mélyaltatásban, nyitott szívműtéttel tudták elvégezni, azonban a műtéti kockázat éppen a leginkább érintett idős korosztálynál a legmagasabb a társbetegségek megléte miatt. Számukra jelent biztonságosabb megoldást a helyi érzéstelenítéssel végzett katéteres aortabillentyű-beültetés (Transcarotid transcatheter aortic valve implantation, TAVI), amely során végig tudatánál van a beteg. A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján 2021. október 29-én hajtották végre az 1000. ilyen beavatkozást, az operációt dr. Merkely Béla rektor, a klinika igazgatója dr. Molnár Levente egyetemi tanársegéddel végezte.

A speciális eljárás során egy 110 centiméter hosszú katéterrel, az ágyékon ejtett kis metszés segítségével vezetik fel a comb verőéren keresztül a beültetendő billentyűt a bal szívkamrába. Az új billentyű pontos helyét röntgentsugárral határozzák meg. A beültetésre kerülő ún. biológiai műbillentyűk sertés vagy marha perikardium (szívburok) felhasználásával készülnek – részletezte dr. Molnár Levente. Ez a szövet rendkívül strapabíró, amire szükség is van, hiszen a szívbillentyűk naponta százezerszer nyílnak és csukódnak feladatuk ellátása során, írja az egyetem honlapja.

 

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés