hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

A fiatal szakemberek megtartása a vezetőkön múlik

Eltűnhet a méhnyakrák

A nőgyógyászati és urológiai osztályok is orvoshiánnyal küzdenek. A fiatal szakemberek megtartása a vezetőkön múlik – mondta lapunknak dr. Ács Nándor, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának vezetője.

– A mai fiatalok szexuális ingerek tömegében élik mindennapjaikat. A szexuális kultúra azonban nem fejlődött párhuzamosan az információk növekedésével. Mit tehetnek az orvosok a helyzet javítása érdekében?

– Nagyon fontos, hogy a fiatal, tizen-huszonéves generáció az interneten gyakorlatilag korlátlanul hozzáférhet szexuális tartalmakhoz. Ez azonban nyílt szexualitás, sokszor pornográfia, és nem egyenlő a szexuális kultúrával, semmi köze a szexualitás filozófiai, lelki dimenzióihoz. Az orvosok felelőssége az egészségnevelés a fogamzásgátlás, a fertőzések megelőzésének (HPV, gyulladások) területén, itt a nőgyógyászok, gyermekgyógyászok és az urológusok is sokat tehetnek.

– Az utóbbi években folyamatosan csökken a művi terhességmegszakítások száma, tizedannyit végeznek, mint a hatvanas években, ráadásul kíméletesebb módszerekkel. Hogyan csökkenthető ez a szám még jobban? Segítene esetleg, ha a biztosító támogatná a fogamzásgátlókat? A fiatalok – saját jövedelem hiányában – nagyon árérzékenyek lehetnek.

– Először keressük inkább magunkban a teendőket. Az egészségnevelő munkán múlik a művi terhességmegszakítások további csökkentése. Valóban jó irányba haladunk, de a példának tekinthető európai országoktól még messze állunk. Véleményem szerint kisebb lenne a támogatás szerepe, nem annyira lényeges szempont az ár. De az igaz, hogy ha lenne támogatás, akkor ez a kérdés valóban fel sem merülhetne.

– A férfiak számára a potencia megőrzése talán az egyik legfontosabb kérdés. Az új és hatékony gyógyszerek elérhetősége logikusan azt kellene, hogy hozza, hogy a férfiak inkább az orvosuktól kérnek segítséget, nem bizonytalan forrásból származó, kétes hatású csodaszerekre költenek. Igaz ez?

– A szexualitásról a nők és a férfiak is nehezen beszélnek. Egy nőnél az orgazmushiány nem annyira feltűnő zavar, a férfi erektilis diszfunkciója azonban a partnerkapcsolatot is tönkreteheti, ezért a férfiak inkább rákényszerülnek, hogy beszéljenek az orvossal a panaszukról. Természetesen fiatalabb korban is előfordulhatnak problémák, de tipikusan a negyvenes-ötvenes korosztályt érinti az állapot, akik már felvilágosultabbak és tájékozottabbak, mint a korábbi nemzedékek, orvoshoz fordulnak és segítséget kérnek.

– Az erektilis diszfunkció első tünetként jelezheti a vascularis betegséget. Elküldi az urológus az ilyen panasszal jelentkező beteget belgyógyászhoz?

– Az erektilis diszfunkció sokszor nem pszichés, hanem éreredetű. Jó lehetőség ilyenkor elküldeni a férfi beteget kardiológiai szűrésre, mert így időben beavatkozva megelőzhető lehet a szívinfarktus és a stroke is. De sajnos általában inkább csak a potenciazavarra szorítkozik a vizsgálat. Ha az urológus jelzi is a betegnek az általános érbetegség lehetőségét, a beteg, a fő panaszára megoldást találva ritkán megy el a szűrésre, a veszélyt nem veszi komolyan.

– Várható-e előrelépés a daganatok felismerésében és terápiájában?

– Az onkológiában a cervixrák lassú eltűnése lesz a jövő legnagyobb eredménye. A humán papillomavírus (HPV) daganatot okozó típusai ellen ma már hatékony  vakcina áll rendelkezésre. Az oltást alkalmazva a betegség 10-15 év alatt teljesen el fog tűnni. Ennek a férfiaknál is kedvező hatása lesz, hiszen a péniszrák kialakulásában is oki szerepe van a HPV-nek. Egyre több prosztatarákkal találkoznak majd viszont az urológusok a társadalom idősödése miatt.

A terápia területén rengeteg ígéretes vizsgálat folyik, de 5-10 éven belül nem várható jelentős áttörés.

– Milyennek látja a szakma helyzetét? Mennyire jellemző a szülészet-nőgyógyászatban az orvoshiány? Sikerül itthon tartani a fiatalokat?

– A nőgyógyászati és urológiai osztályok is orvoshiánnyal küzdenek. Megyei kórházak keresnek szakorvosokat, mert nem tudják megoldani az ügyeletet. Ennek egyik oka, hogy csökkent az orvoslás társadalmi presztízse, kevesebb tehetséges fiatal tanul orvosnak. Aki mégis, az élve a nyitott világ adta lehetőségekkel, szerencsét próbál külföldön. A fiatal szakemberek megtartása a vezetőkön múlik. Akkor fognak itthon maradni, ha szakmailag megfelelő fejlődési utat látnak maguk előtt. Nívós szakmai munkát végezhetnek, műtéteket végezhetnek, szüléseket vezethetnek. Jól látható egy-egy klinika vagy kórházi osztály fejlődése. Van, ahonnan folyamatos az elvándorlás, máshol viszont állandó szakembergárdával dolgoznak.

A Magyar Nőorvos Társaság, valamint a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium támogatást ad a képzésekhez, irányelveket dolgoz ki, de minden az adott osztályon dől el, az emberi viszonyok, a lehetőségek, a jövőkép hat a fiatalokra, akik nagyon jól tájékozottak, tudják, hogy máshol hogyan zajlik az élet. A fiatal szakorvosok képzésében és megtartásában rendkívül nagy az igazgatók, osztályvezetők felelőssége.

Prof. Dr. Ács Nándor

Diplomáját a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán szerezte 1992-ben, azóta a Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika munkatársa. 1996-ban szülészet-nőgyógyászat, 2003-ban sebészet, 2006-ban klinikai farmakológiai szakvizsgát tett. 2002-ben diplomázott a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar orvos-közgazdász szakán. 2001-től egyetemi doktor (PhD), 2007-ben habilitált. 2005-től egyetemi docens, 2007-től igazgatóhelyettes, majd 2013-tól a klinika igazgatójaként dolgozik. A Semmelweis Egyetem Klinikai Központjának elnökhelyettese, a Magyar Nőorvos Társaság elnökségi tagja, a Szakmai Kollégium Szülészet-Nőgyógyászat Tagozat tagja, a Magyar Menopausa Társaság korábbi megválasztott elnöke. Munkásságát 2010-ben Pro Sanitate-díjjal ismerték el.

 

Dr. Lipták Judit
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés