hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Elfogadhatatlannak találta az ombudsman a pszichiáter eljárását

Többszörösen megsértették egy idős ember jogait, amikor pszichiátriai szakértői vizsgálat elvégzése nélkül akarták gondokság alá helyeztetni egy idősotthonban.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-vel azt közölte: az idős panaszos megbízásából egy civil szervezet fordult az alapvető jogok biztosához azzal, hogy az idősotthon vezetősége gondnokság alá helyezési eljárást kezdeményezett az idős emberrel szemben. Mindezt úgy, hogy a pszichiátriai szakvélemény szakértői vizsgálat nélkül készült el, és a panaszos nem kapta meg az elkészült szakvélemény másolatát sem.

Az ombudsman vizsgálatából kiderült, az idősotthon pszichiáter szakorvosa a szakvélemény megírása előtt valóban csupán az egészségügyi dokumentációra arra alapozta véleményét, és arra hogy a panaszost már évek óta ismeri, s ennek alapján indult meg a gondnokság alá helyezési eljárás.

Szabó Máté ombudsman jelentésében hangsúlyozta: elfogadhatatlannak tartja, hogy személyes vizsgálat elvégzése nélkül - pusztán az egészségügyi dokumentációra és ismeretségre hagyatkozva - készüljön bírósági eljárás alapjául szolgáló szakorvosi vélemény "az érintett cselekvőképességét olyan nagymértékben érintő kérdésben, mint a beszámíthatósága, elmeállapota, a saját ügyeinek vitelére való képessége".

Az alapvető jogok biztosa megállapította, hogy az intézmény pszichiáter szakorvosának eljárása sértette a tisztességes eljárás követelményét, a beteg önrendelkezési jogát, a tájékoztatáshoz és egészségügyi dokumentációjának megismeréséhez fűződő jogát.

A közlemény szerint az ügyben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is megállapította a fiktív orvosi tevékenységet, a Magyar Orvosi Kamara budapesti területi szervezete is eljárást folytatott, és a szakorvos etikai vétség miatt figyelmeztetésben részesült. A bíróság végül nem helyezte gondnokság alá az idős embert.

Szabó Máté ombudsman az intézmény fenntartóját és annak vezetőit felkérte: haladéktalanul szüntessék meg a bepanaszolt gyakorlatot, s fordítsanak fokozott figyelmet a cselekvőképességet érintő gondnokság alá helyezési eljárás által érintett emberek folyamatos tájékoztatására, a szakértői vizsgálat tényleges elvégzésére.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés