hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Életmentő jegelés trauma esetén

Súlyos vérvesztéskor életmentő lehet a vérnyomás azonnali növelésével még a kórházba szállítás előtt elérhető, 15 percnyi nyereség. A University at Buffalo kutatói emberi önkénteseken a delfinekre és a fókákra is jellemző búvárreflex kihasználásával, egyszerű, mindenki által megtanulandó módszerrel érték el az eredményt.

A módszer igen egyszerű, ha van kéznél egy zacskó jég, illetve jeges víz: helyezzük azt az áldozat homlokára, szemeire és orcáira. Zachary Schlader és munkatársainak számos közelmúltbeli konferencián prezentált eredménye szerint ezzel szimulált körülmények között sikerült növelni és fenntartani az érintettek vérnyomását; az eredmények hamarosan szakmai folyóiratban is megjelennek, írja a University at Buffalo (UB) közleménye.

Az emlősök – köztük a delfin, a fókák és kisebb mértékben az ember is – rendelkeznek búvárreflex-szel: ha vízbe merül az arcuk, oxigénkonzerválási célból összehúzódnak az ereik, megemelkedik a vérnyomásuk, így képesek tovább víz alatt maradni. Mint Schlader és munkatársai elmondják, furcsa módon senkinek nem jutott eszébe eddig, hogy megnézzék, ki lehet-e aknázni ezt a reflexet praktikus, életmentési célból. Az UB speciális környezeti körülmények központjának kutatói most 10 önkéntesen vizsgálták meg, hogy felhasználható-e kórházba szállítás előtt, azaz gyorsan és egyszerűen ez a fiziológiás reakció az arc lehűtésével.

A vérveszteség szimulációja a következőképp nézett ki: az önkéntesek a test alsó részét érintő negatív nyomást létrehozó berendezésbe feküdtek, ami a test felső részéből az alsóba irányítja a vért, így alkalmas vérvesztés szimulációjára non-invazív, kontrollált körülmények között. A szimulációban 6 perc elteltével 15 percig alkalmazták a jeges vizes arcborítást, ami hatékonyabbnak bizonyult minden más eddig kipróbált módszernél, írja az egyetemi közlemény, ami azért is fontos eredmény, mert a 40 éven aluliak között a trauma a leggyakoribb halál-ok, továbbá az általános populációban a trauma miatt bekövetkező halál leggyakoribb oka a vérzés.

Az arc, szem és homlok jeges vízzel borítása révén súlyos vérvesztés esetén 15 perc időnyereséget lehet elérni, ami a vérnyomás stabilizálásával életmentő lehet, nyomatékosítják a kutatók.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés