hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Elérhetőbbé vált Magyarországon az infúziós SM terápia

Havi egy infúziós kezeléssel kiváltja a rendszeres öninjekciózást az a terápia, amely egy új hatásmechanizmussal lassítja az SM előrehaladását. A terápiát világszerte elsősorban azoknál a betegeknél alkalmazzák, akiknél más gyógyszerek nem hozták meg a várt hatást. A gyógyszer eddig is ismert volt Magyarországon, ám az Országos Egészségbiztosítási Pénztár február 1-től fogadta be a finanszírozásba oly módon, hogy közel száz beteg számára immár külön kérelem nélkül elérhetővé vált.

Az új biológiai terápiát 2006-ban törzskönyvezték az SM betegek egy része számára. Az utóbbi években – akkor még méltányossági kérelem alapján – több tucat páciens juthatott hozzá idehaza is. A hatékony gyógyszer elérhetővé tételéért az országos alapítvány is lobbizott a döntéshozóknál.
– Akiknél a gyulladásos fellángolásokat (shub) hosszabb, panaszmentes időszakok követik, őket ebben a relapszáló-remittáló fázisban először olyan gyógyszerekkel kezelik, amelyek módosítják a betegség lefolyását, csökkentik a gyulladásos aktivitások számát. Az idegrendszer óvásával az állapotrosszabbodás jelentősen elodázható. Az új hatóanyag azok számára áttörés, akiknél az első vonalban évek óta alkalmazott gyógyszerek nem, vagy nem megfelelően hatnak, tehát a kezelés ellenére is gyakoriak és súlyosak a gyulladásos időszakok – tájékoztatott Tarcsa Mónika, a Biogen Idec magyarországi vezetője.
– A statisztikák alapján ma egy elképzelt átlagos SM betegnek már 20 éves korában diagnosztizálják a betegségét, 28 éves korábban súlyosbodik az állapota, 35 évesen segédeszközre van szüksége, 45 évesen pedig kerekes székkel közlekedik; rövidebb életre számíthat és értelmi gondokkal is szembe kell néznie önmagának és a környezetének. Ez a „menetrend” szerencsére csak akkor következne be, ha a beteget egyáltalán nem kezelnék.
Ehhez a kimenetelhez képest kell mérni azokat az előnyöket, amelyeket az SM terápiák révén el tudunk  érni – érzékeltette a tudomány fejlődésének jelentőségét dr. Norman Putzki svájci orvos-kutató. A nemzetközileg elismert szakember az új terápia hatásmechanizmusát úgy magyarázta: akadályozza, hogy a gyulladást okozó fehérvérsejtek átjussanak a vér-agy gáton, s bekerüljenek a központi idegrendszerbe. A hatóanyag ezekhez a sejtekhez (leukocitákhoz) tud hozzákötődni, amelyek ezzel az antitesttel a „hátukon” már nem tudnak átjutni az agy védőhálóján, tehát a vérből nem kerülnek át az agyállományba. Ennek eredményeként csökkenhet a gyulladás, illetve az SM által okozott idegkárosodás.
A hatóanyag vizsgálataként az SM betegek körében a világ eddigi egyik legnagyobb klinikai kutatását végezték el, sok országban vontak be neurológiai osztályokat. Megállapították: a terápia eredményeként számottevően csökkent az érintett betegek relapszusainak száma. A klinikai tünetek enyhülését, illetve ritkulását az idegrendszert feltérképező MRI vizsgálatok is alátámasztották. Mindennek az eredménye, hogy a világon ma több mint 60 ezer beteget kezelnek az infúzióban adagolt gyógyszerrel.
Amint arra dr. Csépány Tünde, a debreceni Neurológiai Klinika docense rávilágított, az új terápiába Magyarországon is bevontak betegeket: a klinikai vizsgálatba négy fővárosi és öt vidéki központban összesen 49 beteg kapcsolódott be. A hazai kutatások is alátámasztották, hogy a kezelés csökkentheti a betegség klinikailag észlelhető aktivitását, s hosszabb távon is munkaképes maradhat a beteg, az infúzióval összefüggő allergiás mellékhatások pedig viszonylag ritkán jelentkeznek. Csépány Tünde ugyanakkor megjegyezte: miután egy szakterületen sincs univerzális gyógyszer, amely egyenlő mértékben mindenkinek hasznos lenne, az SM kezelési módjának megválasztásakor is nagy körültekintéssel kell eljárni.
Az új terápia számos előnye mellett ezerből egy esetben például aktiválhat egy PML-nek nevezett ritka agyi fertőzést, ám mivel már ismerik ennek a tüneteit, megfelelő gondossággal eljárva ilyen esetben is közbe tudnak lépni. Erre idehaza még sosem volt szükség. A tapasztalatokat ezt követően is rögzítik, hogy a több éves folyamatos használat előnyeiről és esetleges kockázatairól pontos képet nyerjenek.
Prof. dr. Vécsei László, a Neurológiai Szakmai Kollégium elnöke elmondta: az SM tanácsadó testülettel együttműködésben az országban 16 SM centrumot, ott mintegy 40 felkészült szakorvost jelöltek ki az új terápia alkalmazására. Az első év tapasztalatainak fényében vizsgálják felül, indokolt-e a bevont centrumok bővítése vagy szűkítése.

Az új biológiai terápiát 2006-ban törzskönyvezték az SM betegek egy része számára. Az utóbbi években – akkor még méltányossági kérelem alapján – több tucat páciens juthatott hozzá idehaza is. A hatékony gyógyszer elérhetővé tételéért az országos alapítvány is lobbizott a döntéshozóknál. – Akiknél a gyulladásos fellángolásokat (shub) hosszabb, panaszmentes időszakok követik, őket ebben a relapszáló-remittáló fázisban először olyan gyógyszerekkel kezelik, amelyek módosítják a betegség lefolyását, csökkentik a gyulladásos aktivitások számát. Az idegrendszer óvásával az állapotrosszabbodás jelentősen elodázható. Az új hatóanyag azok számára áttörés, akiknél az első vonalban évek óta alkalmazott gyógyszerek nem, vagy nem megfelelően hatnak, tehát a kezelés ellenére is gyakoriak és súlyosak a gyulladásos időszakok – tájékoztatott Tarcsa Mónika, a Biogen Idec magyarországi vezetője.– A statisztikák alapján ma egy elképzelt átlagos SM betegnek már 20 éves korában diagnosztizálják a betegségét, 28 éves korábban súlyosbodik az állapota, 35 évesen segédeszközre van szüksége, 45 évesen pedig kerekes székkel közlekedik; rövidebb életre számíthat és értelmi gondokkal is szembe kell néznie önmagának és a környezetének. Ez a „menetrend” szerencsére csak akkor következne be, ha a beteget egyáltalán nem kezelnék.

Ehhez a kimenetelhez képest kell mérni azokat az előnyöket, amelyeket az SM terápiák révén el tudunk  érni – érzékeltette a tudomány fejlődésének jelentőségét dr. Norman Putzki svájci orvos-kutató. A nemzetközileg elismert szakember az új terápia hatásmechanizmusát úgy magyarázta: akadályozza, hogy a gyulladást okozó fehérvérsejtek átjussanak a vér-agy gáton, s bekerüljenek a központi idegrendszerbe. A hatóanyag ezekhez a sejtekhez (leukocitákhoz) tud hozzákötődni, amelyek ezzel az antitesttel a „hátukon” már nem tudnak átjutni az agy védőhálóján, tehát a vérből nem kerülnek át az agyállományba. Ennek eredményeként csökkenhet a gyulladás, illetve az SM által okozott idegkárosodás.A hatóanyag vizsgálataként az SM betegek körében a világ eddigi egyik legnagyobb klinikai kutatását végezték el, sok országban vontak be neurológiai osztályokat. Megállapították: a terápia eredményeként számottevően csökkent az érintett betegek relapszusainak száma. A klinikai tünetek enyhülését, illetve ritkulását az idegrendszert feltérképező MRI vizsgálatok is alátámasztották. Mindennek az eredménye, hogy a világon ma több mint 60 ezer beteget kezelnek az infúzióban adagolt gyógyszerrel.

Amint arra dr. Csépány Tünde, a debreceni Neurológiai Klinika docense rávilágított, az új terápiába Magyarországon is bevontak betegeket: a klinikai vizsgálatba négy fővárosi és öt vidéki központban összesen 49 beteg kapcsolódott be. A hazai kutatások is alátámasztották, hogy a kezelés csökkentheti a betegség klinikailag észlelhető aktivitását, s hosszabb távon is munkaképes maradhat a beteg, az infúzióval összefüggő allergiás mellékhatások pedig viszonylag ritkán jelentkeznek. Csépány Tünde ugyanakkor megjegyezte: miután egy szakterületen sincs univerzális gyógyszer, amely egyenlő mértékben mindenkinek hasznos lenne, az SM kezelési módjának megválasztásakor is nagy körültekintéssel kell eljárni.Az új terápia számos előnye mellett ezerből egy esetben például aktiválhat egy PML-nek nevezett ritka agyi fertőzést, ám mivel már ismerik ennek a tüneteit, megfelelő gondossággal eljárva ilyen esetben is közbe tudnak lépni. Erre idehaza még sosem volt szükség. A tapasztalatokat ezt követően is rögzítik, hogy a több éves folyamatos használat előnyeiről és esetleges kockázatairól pontos képet nyerjenek.

Prof. dr. Vécsei László, a Neurológiai Szakmai Kollégium elnöke elmondta: az SM tanácsadó testülettel együttműködésben az országban 16 SM centrumot, ott mintegy 40 felkészült szakorvost jelöltek ki az új terápia alkalmazására. Az első év tapasztalatainak fényében vizsgálják felül, indokolt-e a bevont centrumok bővítése vagy szűkítése.

B. PAPP LÁSZLÓ
a szerző cikkei

(forrás: SejtMag Magazin)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés