hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Elektromos görcskezelés a pszichiátriában

Az elektromos görcskezelést (ETC) még ma is használják a pszichiátriában, igaz, hazánkban a világon a legritkábban. A depresszióban is hatásos lehet, írja a webbeteg.hu.

Az 1970-es évek közepéig az ECT-t gyakran alkalmazták a legváltozatosabb, és akkoriban szokásos diagnosztikus megjelölések mellett. Mára használata az egész világon jelentősen visszaszorult, indikációs területe beszűkült. Magyarországon készült felmérések szerint 1992-ben az ország pszichiátriai osztályainak 2/3-án használták az elektromos görcskeltést. 2002-es felmérés szerint 10 év alatt az ECT használata az 1/5-ére csökkent hazánkban. A különböző országok adatait a megjelent közlemények alapján összehasonlítva, Hong Kong mellett Magyarországon a legalacsonyabb a kezelés használatának aránya – írja a WEBBeteg.

 A Pszichiátriai Szakmai Kollégium ECT kezelésre vonatkozó, 2006. március hónapban elfogadott ajánlása szerint  az ECT kezelés bizonyos esetekben elsőként választandó terápia is lehet:

- ha a beteg pszichiátriai, vagy egyéb betegsége miatt gyors javulásra van szükség,

- ha az alternatív kezelési lehetőségek kockázata magasabb az ECT kezelés kockázatánál,

- ha a beteg a korábbi kezelése során a gyógyszeres kezelésre kevéssé, az ECT kezelésre viszont jól reagált – olvasható a webbeteg.hu-n.

Az ECT a hangulatzavarok depressziós fázisának akut kezelésében igazoltan hatékony – állítja a cikk szerzője. A kezelés eredményessége várható akkor is, ha pszichomotoros gátoltsággal, súlyos depresszióval (ún. pszichotikus szintűvel) állunk szemben, vagy szülés után alakult ki a hangulatzavar, illetve ha időskorú beteg depresszióját kezeljük. A szkizofréniák indikációs körében is gyakran használt, leglátványosabb az eredmény az étkezést elutasító, mozgásukban meglassult betegek esetén. Egyetlen ECT kezelésnek általában nincs mérhető terápiás hatása, napokra-hetekre és ismételt kezelésekre van szükség: hetente 2-3-szor alkalmazva, a kóros tünetek csökkenéséhez depressziós betegeknél általában 6-12, szkizofréniában 12-20 ülésre.

A teljes cikkért kattintson a WEBBetegre.

(forrás: WEBBeteg)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés