hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

EKG telemonitorozás - A jövő technológiája ma (x)

A telemedicina az orvostudomány dinamikusan fejlődő új területe, mely a diagnosztikában, a konzultáció és tréning területén kap leginkább szerepet A legtöbb telemonitorozási vizsgálat a szívelégtelenségre fókuszál, azzal a céllal, hogy a betegek kórházon kívüli kezelését effektívebbé tegye. Az EKG monitorozás kérdése a telemedicina területén még egy nem megoldott kérdés, az informatika fejlődésével folyamatosan korszerűsödik.

ERFAA legtöbb eredmény és vizsgálat nem biztosít folyamatos online monitorozást, nem vizsgálták az adatátvitel biztonságosságát, az artefactumok okozta falsjeleket, illetve a nyugtázás idejét.

MÓDSZER

Az online működő IP Aritmia Központ szervere fogadja a betegek otthonából mobil internetes készülékről érkező EKG jeleket. Az EKG jelet folyamatosan feldolgozza, az életveszélyes aritmiákat és egyéb beállított riasztási paramétereket figyeli, valamint a diszpécser központban működő monitorokra küldi a folyamatos EKG jelet és a hozzátartozó adatokat. A beérkező EKG-t aritmia analizálja és adatbázisba küldi, amely később bármikor Holter kiértékelővel elemezhető. Az Aritmia Monitorozó Diszpécser Központban egy monitoron folyamatosan megjelenik a beteg EKG jele, és a monitorozáshoz tartozó paraméterek. Riasztás esetén a diszpécserközpont személyzete eldönti, hogy szükséges-e a beteget értesíteni, ha igen akkor telefonon hívja a beteget vagy a hozzátartozót.

A beteg otthonában lévő páciens egység két részből áll, az EKG mellpántból és a kommunikátorból. Az EKG mellpánt a telemetria adó, a kommunikátor pedig a telemetria vevő. Az EKG mellpánt a beteg EKG jelét veszi folyamatos üzemmódban, majd továbbítja a kommunikátor egységnek rádiójelek útján. A kommunikátor egy mobil internet egységhez csatlakozik és a mellpántból érkező EKG-t online továbbítja az IP Aritmia Központba, illetve az onnan jövő információkat megjeleníti.

Ennek a rendszernek a hosszú tesztmonitorozását végeztük el, majd az eseményeket offline aritmia elemző segítségével ellenőriztük.

EREDMÉNYEK

153 napnyi felvétel utólagos kiértékelése során nem volt olyan életveszélyes esemény, amely esetén elmaradt volna a riasztás, azaz a nem észlelt vészhelyzet nem fordult elő. A 220,368 percnyi monitorozási idő alatt 23,4 percnyi alarm volt, azaz minden 24 órás monitorozásra átlagosan 9,2 sec volt az alarmban eltöltött idő.

Az alarmok megoszlása

  • TÍPUSOK SZERINT
    • Aszisztole: 1 db, átlagos nyugtázási idő: 20 sec.
    • Kamrafibrilláció: 6 db, átlagos nyugtázási idő: 45 sec.
    • Kamrai ES futam (VES ³4): 47 db, átlagos nyugtázási idő: 24 sec.

 

A teljes mérési időszak alatt a hibamentes EKG csomagok aránya 99,21% volt, ami 1%-os elvesztett csomag arány alatt volt. Ezt napszaki felosztásban nézve a nappali idõszakban99,02% volt a hibamentes csomagtovábbítás, míg az éjszakai 99,48%-nak adódott. Végignézve a riasztási eseményeket kiderült, hogy összesen 7 kamrai ES run volt valós, a többi riasztás artefactum volt. A riasztások pozitív prediktivitása 0,148 volt. Ebből következik, hogy minden hetedik riasztás volt valós.

MEGBESZÉLÉS

A telemetriás EKG monitorozások általában nem folyamatosak. A mobil internetes adatátvitel nem vizsgált olyan szempontból, hogy mennyi a hibamentes EKG átvitel aránya, és ez hogyan változik a nappali/éjjeli terhelési aszimmetriából adódóan, vagyis milyen a rendelkezésre állása. Ez egy nagyon fontos kérdés, ha biztonságos folyamatos telemetriás monitorozásban gondolkodunk. Az artefactumok lecsökkentése egy további cél, ami azzal lenne elérhető, ha a továbbfejlesztett mellpántba bekerülne egy gyorsulásmérő, és ezzel a mozgás okozta művi jelek jobban kiszűrhetőek lennének. De a jelenlegi technikai felkészültség mellett is 100 páciens szimultán monitorozása mellett az össz-riasztási idő naponta mindössze 920 secundum (15,3 perc). Mindezek alapján megállapítható, hogy mostanra a mobil interneten keresztüli telemetriás EKG monitorozás nagyszámú páciens biztonságos monitorozását teszi lehetővé.

UMFT+EUA fenti vizsgálat a GOP-1.1.1-08/1-2008-0059„Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység az Oxivit Kft.-nél” projekt keretében történt.


FELHASZNÁLT SZAKIRODALOM:

1. Giordano A, Scalvini S, Zanelli E. Multicenter randomised trial on home-based telemanagement to pprevent hospital readmission of patients with chronic heart failure. Int J Cardiol 2009; 131 (2): 192–199.

2. Koehler F, Winkler S, Schieber M. Impact of remote telemedical management on mortality and hospitalization in ambulatory patients with chronic heart failure study. Circulation 2011; 123: 1873–1880.

3. Zhang Y, Bai J, Zhou X. First trial of home ECG and blood pressure telemonitoring system in Macau. Telemedicine Journal 1997; 3 (1): 67–72.

4. Wu B, Zhuo Y, Zhub X, et al. A novel mobile ECG telemonitoring system. Annual International Conference of the IEEE Engineering in Medicine and Biology Society. 2005; 4: 3818–3825.

5. Magdi B, Amien M, Lin J. Dual mode continuous arrhythmias telemonitoring system. Journal of Applied Sciences 2007; 7 (7): 965–971.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés