hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Együttműködés kórházak között

A Zala Megyei Kórház és a hévízi gyógyfürdőkórház együttműködésének eredményeként három hétre csökkent a várakozási idő és javult a betegellátás színvonala a megyei kórház reumatológiai szakrendelésén. A tamási kistérség önkormányzataitól kért segítséget a Tolna megyei Balassa János Kórház a pincehelyi részleg működtetéséhez.

Csidei Irén, a megyei kórház főigazgatója pénteken sajtótájékoztatón közölte: a két kórház együttműködési megállapodást kötött, így a megyei kórház reumatológiai szakrendelését a két állandó szakorvos mellett a hévízi kórház orvosai látják el. Szekeres László, a hévízi kórház orvos igazgatója elmondta: a kooperáció egyik eredménye, hogy a betegek racionális időn - három héten - belül szakorvoshoz juthatnak, sürgős esetben pedig akár egyik napról a másikra is kaphatnak időpontot. Indokolt esetben a járóbetegek számára kórházi elhelyezést is biztosítanak. Az ugyancsak népbetegségnek számító csontritkulás vizsgálatainak várakozási ideje is csökkent, és a páciensek azonnal kézhez kapják a leletet.
Kecskés Gábor, a megyei kórház orvos igazgatója a fizioterápiás központi diszpécserközpont terveiről számolt be. Céljuk, hogy zökkenőmentesebb legyen a betegellátás, a betegek a nekik járó kezelést előre programozottan, szakmailag megfelelő sorrendben kaphassák meg. Mindennek a feltétele egy számítógépes program működtetése, aminek a megvalósításához cégektől, vállalkozásoktól igényelnek támogatást. Kompenzációként szakmai programot ajánlanak fel: a helyszínen szűrővizsgálatokat, gyógytornaoktatást, életmód-tanácsadást tartanak.
Csidei Irén megjegyezte: az egészségügyi intézmények finanszírozási nehézségeire is megoldást jelenthet a teljes megyei ellátórendszer működtetése. Ennek egyik példája a reumatológiai ellátás, de ennél sokkal több lehetőség van a szakmai együttműködésre. A kórházakban gyakori gond a létszám- vagy az eszközhiány, amit nem biztos, hogy a menedzsment időben tud kezelni. Mindez könnyebben megoldható az intézmények együttműködésével, amihez viszont az szükséges, hogy a betegellátás érdekében az intézmények kölcsönösen kisegítsék egymást.

A tamási kistérség önkormányzataitól kért segítséget a Tolna megyei Balassa János Kórház a pincehelyi részleg működtetéséhez egy pénteken, Pincehelyen tartott találkozón, amelyen a kórház, a fenntartó megyei önkormányzat és az érintett polgármesterek vettek részt. Märcz Zoltán, a megyei kórház gazdasági és műszaki igazgatója a polgármesterek előtt elmondta, bármilyen segítséget szívesen látnak, de elsősorban a pincehelyi részleg épületeinek felújításához, elavult orvosi műszerek lecseréléséhez várnak hozzájárulást. A gazdasági igazgató egy listát adott át a települések vezetőinek a feladatokról, amelyen többek közt a beteg- és a halottszállítás is szerepel.
Muth Lajos, a megyei kórház főigazgatójának tájékoztatása szerint a pincehelyi részleg működéséhez tavaly 70 millió forinttal kellett hozzájárulnia a szekszárdi intézménynek. Az elégtelen finanszírozás miatt 2008 végén a szekszárdi kórház is kritikus helyzetbe került, s ez most sem szűnt meg.
A főigazgató megjegyezte, hogy hosszú távon kérdéses a pincehelyi kórház működése. Várhatóan ugyanis az egészségügyi minisztérium szigorítani fogja a személyi feltételeket, Pincehelyre pedig szinte lehetetlen orvosokat csábítani - mondta.
A pincehelyi kórház 1996 óta részlege a Tolna megyei kórháznak; jelenleg egy húsz ágyas aktív és ugyanekkora krónikus belgyógyászati osztályt működtet. A fekvő betegek száma - Ürögi Éva belgyógyász főorvos közlése szerint - csökken, viszont a járóbetegek száma magas, 2008-ban 11 ezren keresték fel a belgyógyászati szakrendelést Pincehelyen.


Forrás: MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés