hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Egyre többen szülnek 40 éves korukban

A szülő nők átlagéletkora Magyarországon 31-32 év, de a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján már tíz százalék körüli a 38 év felett szülő nők aránya – hívja fel a figyelmet a tendenciára prof. dr. Rigó János igazgató.

Az igazgató szerint évek óta megfigyelhető, hogy egyre későbbre tervezik a gyermekvállalást, aminek elsősorban társadalmi okai vannak. Nőgyógyászati szempontból ideális lenne, ha 20 és 30 éves koruk között szülnének a nők. Ennél idősebb korban egyre gyakrabban jelentkeznek a különböző kórképek: a mióma, a vetélés, a koraszülés, a méhen kívüli terhesség és a meddőség kialakulásának is nagyobb az esélye. Ezen kívül a kísérőbetegségek kockázata is jelentősen emelkedik, negyven év felett a krónikus magas vérnyomás a terhes nők 10 százalékában, cukorbetegség 10-20 százalékban fordul elő.

Az anyai életkor növekedésével a különböző kóros állapotok kialakulása nemcsak az anyát, hanem a magzatot is veszélyeztetheti. Például a Down-szindróma előfordulása 36 éves korban 1:100, 42 év felett már 1:50 arányban figyelhető meg. Sajnos a magzati fejlődési rendellenességek is gyakrabban fordulnak elő. A kockázatok csökkentése érdekében a 30-35 év felett szülni készülő nő is sokat tehet, ha tudatosan készül a gyermekvállalásra, közli a Semmelweis Egyetem honlapja..

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés