hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Egészségügyi szakmai irányelv készült az érszűkület ellátásáról

A perifériás verőér megbetegedések ellátásáról című egészségügyi szakmai irányelvet az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálásával az Egészségügyi Szakmai Kollégium Angiológia és Érsebészet Tagozata készítette.

Magyarországon a világ más fejlett országaihoz hasonlóan a szív-és érrendszeri betegségek képezik a vezető halálokot. Az alsóvégtagi verőérbetegség prevalenciája a kor előrehaladtával nő, nagy populációs vizsgálatok alapján a 30-35 éves korcsoportban kb. 1%, míg 65 év feletti életkorban eléri a 20%-ot.

Az érszűkület sokáig semmilyen panaszt nem okoz és sok esetben csak akkor kerül felismerésre, amikor a romló vérellátás következtében a járás erősen korlátozottá válik vagy a lábon nem gyógyuló seb, fekély alakul ki. Ez önmagában is komoly panaszokat, a hétköznapi feladatok ellátásának akadályát jelenti, így jelentős életminőség romlást okoz, súlyos esetben pedig a végtag elvesztéséhez, amputációhoz vezet.

Több nagy epidemiológiai vizsgálat is igazolta, hogy az alsóvégtagi verőérbetegség nagy kardiovaszkuláris mortalitással kísért, amely claudicatio intermittensben, úgynevezett járási fájdalomban, illetve a tünetmentes alsóvégtagi verőér betegségben szenvedő betegek esetében is elérheti 5 év alatt a 30 %-ot. Ez a nagy mortalitás a perifériás verőérbetegek több mint 60 százalékában egyidejűleg fennálló szív-koszorúér és nyaki ér elváltozásokkal függ össze.

űAz egészségügyi szakmai irányelv a kardiovaszkuláris halálozás csökkentésének egyik fontos eszközeként szolgálhat, valamint segítheti az alsóvégtagi verőérbetegség felderítését és megfelelő kezelését.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés