hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Egészségesebbek lesznek a babafészekben fekvő koraszülöttek

A babafészekben elhelyezett koraszülötteknek hosszú távon jobb az idegrendszeri fejlődése – mondta a Híradóban Szabó Miklós neonatológus.

Plüss ölelő kezek, ultrahangsapkák, speciális babatámasztók és koraszülött babaszemüvegek – a többi között ezekből az inkubátorba helyezhető orvosi textil eszközökből áll egy úgynevezett babafészek, amivel az anyával való érintkezés érzését próbálják imitálni az idő előtt született babák számára. Az ötletgazda Nyilka Ildikó, akinek a lánya koraszülöttként a 26. héten jött a világra és több mint két hónapot töltött inkubátorban.

Eddig 15 magyarországi kórház koraszülött osztálya kapott babafészkeket, összesen több mint 17 millió forint értékben. A Semmelweis Egyetem Újszülött Intenzív Osztályán jelenleg 37 koraszülöttet ápolnak – mindegyiküket babafészekben. Az eszköz fejlesztésében az SE munkatársai is részt vettek.

„Bizonyítékok vannak, hogy azok a koraszülöttek akik az édesanyjuk testén tudnak tölteni időt, tehát kenguru-kezelésben részesülnek vagy ezek, az ő komfortjukat szolgáló eljárások közepette vannak, nagyobb csendben, többek között a fészekben, azoknak hosszú távon jobb az idegrendszeri fejlődése, egészségesebbek lesznek” – mondta a Híradónak Szabó Miklós, a Semmelweis Egyetem 1. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Neonatológiai Tanszéki Csoport vezetője.

 

 

(forrás: Híradó Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés