hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Édes, de veszélyes

A mesterséges édesítők összezavarhatják a szervezet energiabevitelének ellenőrzését, és végső soron növelik a szívbetegség és a diabétesz kockázatát – írja egy kutatóra hivatkozva az MNO.

Susan Swithers, a West Lafayette-i Purdue Egyetem professzora a Trends in Endocrinology and Metabolism című szakfolyóirat júliusi számában tette közzé véleményét az olyan gyakran használt édesítőszerekről, mint a szukralóz, az aszpartám és a szacharin – idézi fel a lap. Swithers patkányokon tanulmányozta ezek hatását, de a lap kérésére emberekre vonatkozó bizonyítékokat is keresett. A szakértő azt mondta, hogy akik rendszeresen és huzamosabb ideig fogyasztanak diétás üdítőitalokat, nagyobb túlsúly- és elhízáskockázattal élnek az egyáltalán nem üdítőző társaikhoz képest.

A diétás és rendszeres üdítőfogyasztóknál ezenkívül nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség és a metabolikus szindróma kockázata. Sőt, Swithers úgy nyilatkozott, hogy a veszély mértéke hasonló a nem diétás üdítőt választóknál, tehát nincs sok haszna az édesítős változatra való váltásnakolvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés