hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

ECMO: akár 5-6 napig pótolja a szívet

A mesterséges keringést biztosító ECMO használatával 25 százalékkal nőhet azon betegek túlélési esélye, akiknek keringését hirtelen szívhalál után elvégzett újraélesztéssel nem sikerült helyreállítani.

Akut, intenzív ellátáshoz szükséges eszközökkel és gyógyszerekkel felszerelt mentőautót kapott a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika. A mentőgépkocsi a szervezetten jövőre induló, helyszíni ECMO program alapját fogja képezni.

Nemcsak a Semmelweis Egyetem, hanem a betegek számára is nagy öröm, hogy a mentőautónak köszönhetően a klinika falain kívül is hasznosítani lehet a mesterséges keringést biztosító ECMO készüléket – mondta Merkely Béla rektor, a klinika igazgatója. Mint ismertette, a statisztikák ugyan javulnak, évente mégis 25 ezren halnak meg Magyarországon hirtelen szívhalálban és heveny szívelégtelenségben; a cél az, hogy olyan betegeken is segíteni tudjanak, akiken eddig nem lehetett. Ezért a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán jövőre vezetik be szervezetten a helyszíni ECMO programot, aminek lényege, hogy az egyetem orvosai segítségével a helyszínre vagy egy másik kórházba kiszállva kaphat esélyt a kezelhetetlen heveny szívelégtelen vagy hirtelen szívhalált halt beteg. A mesterséges keringést biztosító ECMO azoknak segíthet, akiknél ugyan azonnal megkezdik az újraélesztést vagy a keringés helyreállítását, ám az emelt szintű ellátás ellenére sem „indul el” a szív, nem áll helyre a spontán keringés – mondta el Merkely Béla.

Az ECMO (extracorporalis membrán oxigenátor) egy speciális szívmotor; a beteg combartériájába és vénájába vezetett két cső segítségével valósul meg a testen kívüli keringés. Az ECMO akár 5-6 napig pótolja a szívet, mely idő elegendő a pontos diagnózis felállításához, a spontán szívműködés helyreállásához, vagy ahhoz, hogy akut szívátültetést végezzenek a betegen, esetleg tartós keringést biztosító műszívet kapjon – sorolta az eljárás lehetőségeit Merkely Béla. Mint mondta, a speciális szívmotort jelenleg is használják a klinika súlyos állapotú, például szívinfarktusos, szívoperált betegeinek ellátása során.

A teljes információ az egyetem honlapján

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés