hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Duplázódott a cukor- és szívbetegek száma

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, míg 2003-ban tízezer 19 évesnél idősebb magyarból 627 volt cukorbeteg, 2015-re gyakorlatilag megduplázódott a számuk, írja a VG.

Naponta kilencen halnak meg hazánkban diabéteszben. A cukorbetegség kezelése jelenti a legnagyobb terhet az NEAK-nak, 2015-ben több mint 44,9 milliárd forintot költöttek rá. A dobogó második helyén az ischaemiás szívbetegség áll, amely a szívizom elégtelen vérellátásából adódik, a harmadik helyre pedig a szívbetegségek egyéb típusai kerültek, évi 35 milliárd forintos költséggel.

Az ischaemiás szívbetegek száma is megduplázódott 2003-hoz képest, a KSH adatai szerint tízezer lakosból legalább 1500-an szenvednek valamilyen szívbetegségben hazánkban. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága azt írta a Világgazdaságnak, hogy a listát az úgynevezett BNO-kód, vagyis a betegségek nemzetközi osztályozásán alapuló kód szerint állították össze. A betegségcsoportoknál fontos megjegyezni, hogy ezek az adatok nem tartalmazzák a külföldön igénybe vett, a nemzetközi kasszából kifizetett ellátások adatait, mert azok többéves eltolódással kerülnek be az adatbázisokba – írta az Emmi.

(forrás: vg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés