hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Gyógyítás

Dohánynövény termelheti a gyomorhurut vírusa elleni vakcinát

Dohánynövények termelhetnek majd olcsó és könnyen alkalmazható vakcinát a gyomor- és bélhurutot okozó norovírus ellen – jelentették kedden amerikai kutatók.

A norovírus gyakran okoz hányással, hasmenéssel járó gyomorfertőzést, különösen hajókon, éttermekben, iskolákban, laktanyákban. Az új vakcina orron át alkalmazható fehérjekészítmény lenne.

A Norwalk-vírusnak is nevezett kórokozó az Egyesült Államokban évente 23 millió alkalommal okoz heveny gyomor- és bélhurutot, amely megfelelő orvosi ellátás mellett nem jelent életveszélyt, ám nagyon sok kényelmetlenséggel jár.

Charles Arntzen, az Arizonai Állami Egyetem növénybiológusa munkatársaival génmódosított dohánymozaik-vírust állított elő, mellyel arra késztetik a vírussal megfertőzött növényt, hogy a vakcinaként használható fehérjét termelje.

Az Amerikai Kémiai Társaság Washingtonban zajló éves találkozóján sajtótájékoztatón jelentették be a kutatók eredményeiket. Arntzen elmondta, hogy nanoméretű (a milliméter milliomod része) gömböcskék formájában képződik a kezelésen átesett dohánynövényben a norovírus elleni oltófehérje. Az immunrendszer vírusszerű anyagként, kapszidként ismeri fel a miniatűr labdát, ezért megtámadja. A részecske azonban belül üres, nem tartalmazza a vírus genetikai állományát, ezért nem okoz betegséget – tette hozzá Arntzen.

Az eddigi tesztek arra utalnak, hogy a vakcina hatékonyabb, ha orron át alkalmazzák, mint amikor szájon át juttatták be. Arntzen szerint hamarosan megkezdődhetnek az emberi kipróbálások is.

A növényi „laboratóriumok” egyre gyakoribbak a géntechnológia fejlődésével, már vérrák elleni terápiás gyógyszer termeltetéséről is számoltak be korábban más kutatók.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés