hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Debrecenben gyűltek össze a gyermekorvosok

Mesterek és tanítványok címmel rendezi meg idei nagygyűlését a Magyar Gyermekorvosok Társasága, a háromnapos tanácskozás csütörtökön kezdődött meg Debrecenben.

Velkey György, a társaság elnöke megnyitójában utalt a 150 éves magyar gyermekgyógyászat hagyományaira, s a legnagyobb értéknek azt nevezte, hogy a magyar gyermekorvosok tudományosan megalapozott, gyakorlati gyermekgyógyászatot végeznek. A hazai gyermekgyógyászat további értékének nevezte, hogy a családokra figyelnek, ami szerinte "nem mindenütt evidens a mai világban". Kiemelte azt az együttműködést, amely az évek során a gyermekgyógyász szakma és más szakmák képviselői – szociális szféra, pszichológusok, dietetikusok  között kialakult, és hozzájárul az eredményes gyógyításhoz. A megnyitón elhangzott: az alapellátás, a szakellátás és a fekvőbeteg-ellátásban dolgozó társszakmák képviselői évente egyszer, ezen a kongresszuson találkoznak. A szervezők ezt az egységet szeretnék tovább erősíteni azáltal is, hogy a gyakorlati, konkrét betegellátással kapcsolatos előadásokat kombinálják a legújabb kutatási eredményekkel.

A tanácskozáson szó lesz a koraszülött-ellátásban elindult szemléletváltásról, amelynek részeként fontossá váltak az e területen bevezetett noninvazív beavatkozások, az életminőséget javító légkör és a koraszülött-mentorprogram. A résztvevők előadást hallhatnak a gyermekkori Crohn-betegség kialakulásáról; a 2007-ben bevezetett betegregiszterben már csaknem kétezren szerepelnek és számuk évente 5 százalékkal nő a helytelen táplálkozás miatt.

Emellett a meghívottak megvitatják a gyermeksürgősségi ellátás reformját és fejlesztését, miután az országos program kidolgozása megkezdődött. Kerekasztal-beszélgetésen pedig a sportmedicina kardiológiai vonatkozásait (kamaszkorúak összeesése a focipályán, szűrés, prevenció) elemzik a téma szakértői.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés