hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Debrecenben az ellenálló betegeket is modellezik

Az injekciók beadását, az intubálást, a katéterezést, az újraélesztést bábukon - szimulációs eszközökön - gyakorolhatják immár a debreceni orvostanhallgatók is.

A gyakorlati beavatkozások elsajátítását segítő interaktív tananyag-fejlesztést 153 millió forinttal támogatta az Európai Unió az Új Széchenyi Terv keretében - közölte Csernoch László, a Debreceni Egyetem (DE) rektorhelyettese a projektzárón. Emlékeztetett rá, hogy 2012-ben ugyancsak európai uniós támogatással alakították ki az egyetem interaktív orvosi gyakorlati központját, az országban elsőként. A szimulációs babákon olyan szintű, komplex beavatkozásokat is gyakorolhatnak a hallgatók, mint egy szülés levezetése.

A 11 képzési modul elsősorban a belgyógyászati, sebészeti, gyermekgyógyászati és sürgősségi ellátási kompetenciák elsajátítását segíti. Az egyik szimulációs program a betegekkel folytatott kommunikáció, amelynek során nem bábuk, hanem színészek a hallgatók "páciensei". E gyakorlaton nehéz esetekkel, mások mellett vitatkozó, az orvosi előírásokat be nem tartó "betegekkel" kell megküzdeniük a leendő orvosoknak.

A magyar és az angol nyelvű képzésben résztvevő diákok tanrendjébe szeptembertől épülnek be a központban tartott gyakorlati órák.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés