hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Csúcstechnológia az Országos Mozgásszervi Intézetben

Az Országos Mozgásszervi Intézet több mint egymilliárd forintos beruházást indított el a magyar gyógyításban eddig nem látott high-tech gépekre.

A modern eszközök komoly lökést jelentenek mind a diagnosztika, mind a terápia területén, és ugrásszerűen fogják segíteni a magyar mozgásszervi betegek ellátását és a mozgásszervi betegségek prevencióját fiataloknál. Poór Gyula, az Országos Mozgásszervi Intézet főigazgatója elmondta, hogy az uniós forrásból beszerzett műszerek a képalkotás, a laboratóriumi eszközök és a mozgásanalizálás területén a legmodernebb csúcstechnológiát jelentik, amelyek jelentősen javítják majd a hazai mozgásszervi betegellátás színvonalát, illetve komoly kutatási potenciált is jelentenek.

A futópad, ami mindent tud a gerincről

A DIERS a legfejlettebb, úgynevezett VRS-technikával szűri ki a gerinc és az alsó végtagok kóros elváltozásait és a járás rendellenességeit. Úgy néz ki, mint egy futópad, ami csak sötétben működik. Kivetíti a gerinc 4D-s képét egy monitorra és beszínezi a problémás régiókat. A gyakorlatban ez azért előrelépés, mert a DIERS segítségével már egészen korán, tinédzserkorban, a mozgásszervi betegség kialakulása előtt “lefülelhető” a kedvezőtlen vátozás és elindítható a prevenció. Az intézet távlati célja: országos program keretében minden megyébe telepíteni egy DIERS készüléket, hogy az egye- nes tartású, jövőbeli fiatal generáció víziója a valóság legyen.

A csúcskategóriás 3 Teslás funkcionális MRI (3T fMRI) készülék az agyi diagnosztika jövője. Az országban lévő összes MRI készülék közül mind- össze néhány 3 Teslás, és ezek közül a legújabb az Országos Mozgásszervi Intézet friss szerzeménye. Az új fMRI részletesebb, pontosabb diagnózist nyújt, és legfőképpen működése közben is vizsgálhatóvá teszi az agyat. Kiimutat olyan betegségeket, amiket a statikus MRI nem tud, illetve képes lemérni egy sztrók vagy éppen autoimmun beteg gyógyszeres terápiájának a hatékonyságát.

Váltás a fókuszok között, avagy hogyan lesz kicsi a sugárterhelés

A Kettős Energiájú (Dual Energy) CT minden olyan lehetséges új technikát magába foglal, amit az utóbbi években feltaláltak az orvosi képalkotás terén. A DECT lényege, hogy két fókuszból jön a röntgensugár, egy alacsonyabb és egy magasabb fókuszból. Képzeljük el, hogy lefotózunk egy embert, aki egy mezőben áll. Ha alacsony fókusszal készítjük a képet, akkor nem látszik az a mezőrészlet, amit az ember a testével kitakar. Ha viszont a nagy fókusszal csináljuk, átlátunk az emberen és látjuk a mezőt mögötte. A Dual Energy CT-nél váltogathatunk a képalkotás két extremitása között, tetszés szerint.

Fájdalom mentes élet bioterápiával

A biológiai terápia valódi áttörést hozott az autoimmun betegségek gyógyításában. A gyulladásos sejteket nem a szokásos kémiai, hanem biológiai beavatkozással kezelik, ami által lehetővé válik, hogy az autoimmun betegek egy fájdalommentes, teljes életet élhessenek. Egy ilyen új, a jövőt jelentő terápia esetében különösen fontos a legmodernebb eszközök használata. Az intézet új szerzeményei: a digitális mikroszkóp, ami az autoimmun kórképek automatizált kiértékelését teszi lehetővé; a kemilumineszcens automata analizátor, ami az immunlaborban nyújt segítséget, gyorsan és megbízhatóan mutatja ki az ellenanyagokat; illetve a multiplex emmunesszérendszer (Luminex 200), ami a fehérjék, citokinek és nukleinsavak egyidejű, nagy mennyiségű kimutatására alkalmas.

A európai uniós fejlesztés célja a magyar egészségügyi rendszer felemelése a legfejlettebb európai gyógyítás színvonalához. Ehhez segítséget nyújtot- tak egy nemzetközi kollaboráció keretében a bécsi és mainzi orvosegyetemek szakemberei.

(forrás: Országos Mozgásszervi Intézet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés