hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Csontcsavarok fiziológiai alapokon

A Stryker cég számos üzeme közül a németországi Kiel közelében, Schönkirchenben található Stryker Trauma GmbH célterülete az intramedulláris sebészet: az üzem implantátumokat és beültetőműszereket gyárt a baleseti sebészet számára.

Átlagosan kevesebb mint 3 percenként valahol beültetésre kerül egy Stryker csontvelő űrszeg. Az 1938-ban kifejlesztett implantátumot szilárdan kell a csonthoz rögzíteni. A csavarokat nem szabványok, hanem élettani követelmények alapján kell kialakítani. A Stryker fejlesztette ki a nem szimmetrikus menetet, trapézhoz hasonló profillal és konkáv ívelt szárnnyal. Ezt a menetformát csak örvénylő menetmaró eljárással lehet gyártani, a PCM Villen menetmaró feje az emelkedésnek megfelelő szöget zár be.

További jellegzetességek, hogy a lapkák a menetprofilnak megfelelő formájúak, a szinkronizálás három tengely mentén történik, a z és a c tengely, valamint a hajtott szerszám fordulata szinkronizált, a menet egy előtolással készül, illetve nincs szerszámvisszafutás.

Erre a feladatra ideális a Citizen Cincom M 16 hosszautomata. A velőűrszegek belső és keresztfurattal ellátott kivitelben készülhetnek, a hossztengellyel szöget bezáró furatok pedig szögben állítható szerszámtartóval. Az önmetsző menet révén az orvos érzi az ellenállást a csontban, a csavart célzottan tudja becsavarni és biztonságosan rögzíteni. A csavarozás során a csonthőmérséklet csak alig növekedhet, különben a fehérjék szétbomlanának.

Ezért is kell a csontcsavarokat ±0,01 mm toleranciával készíteni, és az átlagos felületi érdesség (Rz) nem lépheti át a 0,4 µm értéket. A csavarokból 3–12 mm átmérővel, illetve 20–130 mm hosszban mintegy 900 ezer készül évente a kieli üzemben. Ha a Citizen gépet felszerelik nagynyomású (140 bar) hűtőfolyadék-szivattyúval, a hosszlyukfuratos (akár D/L=1:80–100 viszony) változatok is gyárthatók, egy felfogásban.

Gyártócellák – egység az egységen belül

A piaci követelményekre történő gyors reagálásnak előfeltétele a szakképzett dolgozók mellett a megbízható géppark, jelentősen automatizált gyártással: a Citizen Cincom M16 hosszautomaták három műszakban üzemelnek, akár a hétvégén is, személyzet nélküli 14 órás műszakban. A rúdból különböző csavarkivitelek készülnek az önmetsző csúcstól, a csavarmeneten át a belső hatszög vagy Torx kialakításáig. A bolygatóvésésnél a hagyományos eljáráshoz képest csak megközelítően 1/8-nyi nyomóerő lép fel, az eljárás a hosszautomatákon tökéletesen alkalmazható.

A felsorolt követelményeknek a Citizen Cincom M16 hosszautomata felel meg leginkább. A három szinkronvezérelt szánrendszer, maximum 21 szerszámmal rendkívül rövid fő- és mellékidőket tesz lehetővé. A kilenc munka- és négy segédtengely szinkronvezérelt, a fő- és ellenorsón a megmunkálás egyidejűleg zajlik. A programozás egyszerű, sok hasznos makro áll rendelkezésre. Ma már természetesen CAD/CAM is alkalmazható.

Minőség és megbízhatóság

A csavarfajtától és -alapanyagtól függő átállási idő intenzíven csökkenthető, például az egykori 30-ról a jelenlegi 10 percre. A költségek mérséklése és a gyors reakció elengedhetetlen. A közel negyven Stryker képviseletnek rövid időn belül szüksége van a termékekre, hogy a klinikákat azonnal ki tudják szolgálni. A Stryker Trauma számára ez 24 órás szállítási szervizt jelent. Előfeltétel, hogy a gyártás során felmerülő esetleges gépleállást a személyzetnek kell megoldania, vagy a gyártócég szerviztechnikusa a lehető legrövidebb időn belül elhárítja a hibát.

A csontcsavargyártás területén a verseny erős, a hatékony működés és gazdaságosság érdekében meg kell találni a kompromisszumot a legrövidebb szállítási határidő és a legalacsonyabb raktárkészlet között. Megoldást jelent a háromműszakos termelés, illetve a személyzet nélküli, hétvégi műszak. A termelési adatokról, az esetleges üzemzavarról a Citizen távfelügyelete ad jelentést akár mobiltelefonra vagy adott e-mail címre. Fontos, hogy az átállás a leggyorsabb legyen, ebben segít a gépkezelők és -beállítók oktatása, valamint a Sandvik és a Citizen közös fejlesztése, a QS szerszámtartó rendszer alkalmazása.

(forrás: Gyártástrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés