hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Csökken a nyomás a kórházi frontvonalban

A Szabad Európának nyilatkozott egy orvos, aki az elmúlt hónapokat egy fővárosi kórház Covid-osztályán, a vörös zónában dolgozta végig.

Az orvos tapasztalatait nevének vállalása nélkül osztotta meg a lappal, mert mint mondta „a továbbiakban is a közellátásban fogok dolgozni”. Azt mondta, alapvetően félrevezetőnek tartja, hogy az operatív törzs tájékoztatóin rendre az hangzik el, hogy „többségében idős krónikus betegek” hunytak el.

„Egyre kevesebb a nagyon idős beteg, aminek részben oka lehet az is, hogy jelentős részüket már beoltották, illetve az első két hullámban valóban sajnos sokan haltak meg közülük.”Míg novemberben még alig volt 50 év alatti beteg, most már 30 felettiek is vannak az osztályon, magyarázta forrásunk hozzátéve, hogy a fiataloknak is súlyosak a tünetei.

„A fiatalok általában a sürgősségi osztálytól kerülnek át hozzánk. Oda azzal mennek be – vagy azzal viszik be őket –, hogy nagyon fulladnak. A fiatalok ugyanis egy ideig egyáltalán nem vesznek tudomást arról, hogy nincsenek teljesen jól, aztán hirtelen lesznek nagyon rosszul. Ők kerülnek be hozzánk. Ha egy fiatal nagyon fullad, akkor már alig van működő légzőfelülete, ronda a tüdeje. Aki ilyen rossz állapotban van, annak azonnal meg kell kezdeni a kezelését. A nálunk fekvő tünetes betegeknél íve van a betegségnek. Kezeletlenül először komoly vírusos tüdőgyulladás zajlik le, ami miatt kapnak nehezen levegőt. Amikor ez kezd kicsit leszálló ágba kerülni, akkor jön a tüdőödémás rész, amibe súlyos esetben kvázi belefulladnak. Ezeket próbáljuk kezelni. Egyre jobb eszközeink vannak rá, de csodaszer nincs. Ráadásul, ha meg is lehet gyógyítani a beteget, akkor is többnyire visszamarad sérülés a tüdő felületén, és még sokáig nem lesz 100 százalékos.”

Március‒áprilisban rendszeresen előfordult, hogy nem jutott be az intenzív osztályra olyan beteg, akinek szüksége lett volna intenzív ellátásra forrásunk szerint. Amikor felszabadult egy ágy, az intenzíves orvosoknak dönteniük kellett, kit vegyenek fel. „Ők az alapján döntöttek, hogy kinek van a legnagyobb esélye a túlélésre, kin segít leginkább az intenzíves ellátás.”

A fővárosi kórház Covid-osztályán dolgozó orvos arról is beszélt, hogy az intenzív osztályokon szakemberből van kevés, ez jelenti a szűk keresztmetszetet, nem az ágyak vagy a lélegeztetőgépek száma. „Intenzíves kollégák elmondása alapján az osztályukra bekerülő covidosok 80-90 százaléka nem éli túl a betegséget. De ezt a rossz arányt nagyban magyarázza az is, hogy oda már tényleg nagyon rossz állapotú betegek kerülnek be.”

Az utóbbi hetekben ugyanakkor jelentősen enyhült a kórházakra nehezedő nyomás, vannak szabad ágyak.

(forrás: Szabad Európa)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés