hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Covid-19 ellen is hatásos lehet az urzodeoxikólsav

A Cambridge Egyetem kutatói a Nature-ben megjelent cikkükben számoltak be arról, hogy bizonyos májbetegségek kezelésére elterjedten használt, szabadalmi védettséggel már nem rendelkező urzodeoxikólsav z-guggulszteronnal (ZGG) kombinálva hatásos lehet a Covid-19 prevenciójában.

A vizsgálatot vezető dr. Sampaziotis organellumok, mini-epevezetékek tanulmányozása közben, egy szerencsés véletlennek köszönhetően fedezte fel, hogy a kombináció hatással van a farnezoid X receptorra (FXR), amely az ACE2 transzkripciójának direkt regulátora.

Fontos, hogy a kezelés nem a vírusra, hanem az FXR szignalizáció mérséklésén keresztül az ACE2 dowregulálásával a gazdaszervezetre hat, így csökkenti a SARS-CoV-2 vírus sejtekbe jutásának esélyét.

Mivel a terápia célpontja nem a vírus, nagyon valószínű, hogy a kezelés az újonnan kialakuló variánsok ellen is védettséget adhat. Ha nagyobb elemszámú vizsgálatokban is igazolható a hatásosság, a kezelés védelmet nyújthat azok számára, akiknél az eddigi oltóanyagok nem biztosítanak kellő fokú védettséget.

Forrás: Fotios Sampaziotis, FXR inhibition may protect from SARS-CoV-2 infection by reducing ACE2, Nature (2022).

urzodeoxikólsav (Forrás: Wikipédia)
urzodeoxikólsav (Forrás: Wikipédia)

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés