hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Bohócdoktorok

A szívkatéterező orvosnak könnyebb a beavatkozást elvégezni, ha a laboratóriumban ott lehet a pácienssel a bohócdoktor is. Kanadai kutatók több tanulmányban összegezték a nemzetközi bohócdoktor mozgalomnak a gyerekbetegek szenvedését csökkentő eredményeit.

A beteg gyerekek kórházi félelmét, fájdalmait enyhíteni igyekvő bohócdoktorok sokat segítenek a kis betegeknek, szüleiknek, de több vizsgálat eredménye szerint az egészségügyi személyzet tagjainak is.
Donna Koller és Camilla Gryski a kanadai Torontóban összegyűjtötte a kórházakban dolgozó bohócokra vonatkozó tudományos megfigyeléseket. Ezek az általában önkéntesen tevékenykedő, segítőkész emberek világszerte bejárnak a gyógyintézetekbe és gyakran épp azokat a súlyos betegségben szenvedő gyerekeket igyekeznek fölvidítani, akik az elhúzódó kezelések miatt hosszú ideig haza sem mehetnek. Vannak viszont a kórházi személyzetnek olyan tagjai, akik úgy érzik, hogy a piros orrot viselő, önkéntes ápolók inkább bonyolítják, mint segítik a gyógyító munkát.
A tudományos dolgozatban éppen ezeket a vitatható nézeteket igyekeznek a szerzők áttekinteni. New York egyik nagy gyerekkórházának speciálisan kiképzett bohócai ott tartózkodhattak a szívkatéteres laboratóriumban, amikor a veleszületett szívhiba miatt a doktorok elvégezték azokat a fontos beavatkozásokat, melyekre szükség volt a kis páciens gyógyulása végett.
Mind a gyerekek, mind szüleik úgy ítélték meg, hogy a bohóc jelenléte, a kis beteg figyelmének játékos elterelése sokat segített abban, hogy a kellemesnek nem mindig említhető beavatkozás gond nélkül megtörténhetett. A kutatók a szívkatéterezést végző orvosokat, ápolókat is megkérdezték és így az is kiderült: gyorsabban és eredményesebben dolgozhattak a doktorok is a bohócok beavatott asszisztensi segítségével, sőt az ő hangulatuk is sokat javult.
Hasonló eredményekről számoltak be olasz gyermekgyógyászok is. Kisebb, altatást nem igénylő műtétek közben a gyerekek egyik csoportjának tagjai mellett nem csak valamelyik szülő, hanem egy bohócdoktor is a műtőben lehetett, a másik gyerekcsoport operációjánál csak egyik szülő volt jelen. Itt is azt figyelték meg, hogy a bohóc játéka sokat segített a gyerekeknek, de mint kiderült, a sebészek egy részének is.
Tény, hogy ezt a társasjátékot mind az egészségügyi személyzetnek, mind a bohócoknak meg kell tanulniuk. Ha viszont mindenki alkalmazkodik ehhez a helyzethez, a páciens, a beteg gyerek sokkal könnyebben vészeli át a nehéz időszakot, még a fájdalmat is.


Matos Lajos (MTI)


cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés