hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Beteg gyermekeken segít az új műszer

Speciális izomstimulátorral bővült kedden a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának eszközparkja egy nyíregyházi nyelviskola jóvoltából.

Az évi 1200 műtéti beavatakozás közül 8-10 alkalommal végeznek olyan rekonstrukciós műtétet a debreceni gyermekklinika sebészeti osztályán, amelynél a különleges izomstimulátort alkalmazni tudják a szakemberek. Ezeknél az operációknál viszont hatalmas előrelépést jelent a két és félmillió forint értékű műtéti eszköz, amelyet november 13-án adtak át a DE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikán.

  –Azoknak a gyerekeknek a rekonstrukciós műtéteinél tudjuk használni a készüléket, akik egy ritka végbélfejlődési rendellenességgel születtek.  Az izomstimulátor a helyreállító operáció során segít az izomrostok megtalálásában. A sebészi látásmód mellett objektív bizonyítékot ad, így a rekonstrukció teljesebbé tehető – mondta Sasi Szabó László, a Gyermeksebészeti Osztály vezetője.

A szakember hozzátette: az ilyen típusú műtéteket általában újszülött-, vagy csecsemőkorban hajtják végre. Annak a néhány gyermeknek, akiket a klinikán gyógyítanak, óriási segítséget jelent a készülék, mert hozzájárul ahhoz, hogy emberhez méltó életet éljenek.

Veres Gábor klinikaigazgató a hirek.unideb.hu kérdésésre elmondta: a Gyermekgyógyásztai Klinika kiemelt célja, hogy a gyermeksebészettel karöltve egy nemzetközi szinten is jegyzett országos gasztroenterológia központot hozzanak létre, amelynek a diagnosztikában, és a terápiában is jelentős szerepe lesz.

– A végbélfejlődési rendellenességben szenvedő gyerekeknek az operáció után gasztroenterológiai gondozásra van szükségünk. A műtétnél viszont kulcsfontosságú ez az izomstimulátor. Így a közös törekvéshez az adomány is hozzájárul – hangsúlyozta az igazgató.

Az adományátadón jelen volt a Gyermeksebészeti Osztályt 21 évig vezető Csizy István is, aki kiemelte: az osztály tíz gyermeksebésszel, két aneszteziológussal, két jól felszerelt műtőjével az ország négy legjobb gyermeksebészete közt van. Régiós központként három megye ellátásáért felel, de a határon túlról érkező súlyos betegeket is gyógyítanak a klinikán. A nyíregyházi New York Nyelviskola adományát Bucskóné Szabari Judit és Bucskó Daniella ügyvezetők adták át a Gyermekgyógyászati Klinika szakembereinek.

(forrás: Debreceni Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés