hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Bemutatkozott a gerincsebészeti robot Magyarországon is

A szeptember 2-3-án, Mátrafüreden megrendezett Magyar Gerincgyógyászati Társaság idei tudományos ülésének fő eseménye volt az új gerincsebészeti robot bemutatkozása Magyarországon.

A szakma először találkozott a Medtronic által forgalmazott gerincsebészeti Mazor robottal, mely egyedülálló fejlesztésként, sebészeti műszerek és gerincimplantátumok precíz pozícionálására szolgál általános gerincműtétek során, valamint navigációs technológiája által, lehetővé teszi a sebész számára, hogy pontosan kövesse a műtéti eszközök helyét a beavatkozás alatt, jelentősen csökkentve az operációs időt, az esetleges komplikációkat és kizárva a gerincvelő sérülésének esélyét.

A gerincsebészet területét érintő robotizálás technológiája a világ országaiban egyre népszerűbb, a Mazor robotrendszerből már négyszázat használnak a világban, az egyedülálló technológiával végzett műtétek száma éves szinten megközelíti a 40 ezret.

Medtronic Mazor robotrendszer (fotó: Medtronic)
Medtronic Mazor robotrendszer (fotó: Medtronic)

A tudományos ülésen a rendszer mindennapos használatáról Denis Rappert német sebészorvos osztotta meg tapasztalatait, valamint külön workshopok keretében ismertette és szemléltette a tervező programot és a robotot a résztvevő gerincsebészeti szakembereknek.

A gerincsebészeti centrumok orvosszakmai tudásbázisa és tapasztalata kiváló alapot teremt olyan képzési központok (Center of Excellence) kialakításához, melyek hazai, és a környező országokban is segítenek a technológiai áttörést jelentő robotsebészet bevezetésében és fejlesztésében. A legsúlyosabb gerincsérültek régiós hazai ellátásának betegbiztonsága növelhető, továbbá a régióban a degeneratív és gerincdaganatos betegségek legmodernebb sebészeti ellátása honosítható meg, és az így szerzett tudás továbbadása válna lehetővé Magyarországon szervezett képzések keretein belül.

A számítógépes műtéti tervezés, a gerinc anatómiájának 3D-s elemzése, a robotvezérlés és az élő-navigációs visszacsatolás (feedback) garantálja a legmagasabb fokú precíziót és betegbiztonságot a sebészeti beavatkozás folyamán, és nagy mértékben csökkenti a revízió szükségességét.

(forrás: Medtronic)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés