hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Békássy: Készülnek a szabályok a menekültek ellátásáról

Minden menedékes státusszal rendelkező számára térítésmentesen igénybe vehető lesz az egészségügyi alapellátás, a sürgősségi ellátás, a terhesgondozás, valamint az életkorhoz kötött kötelező védőoltás. A részletekről Békássy Szabolcs, az országos háziorvosi kollegiális vezető számolt be az InfoRádiónak.

A háborús menekültekre vonatkozó egészségügyi ellátási protokoll hamarosan elkészül. Fő szabály szerint minden menedékes státusszal rendelkező számára térítésmentesen igénybe vehető lesz a magyarországi egészségügyi alapellátás, a sürgős szükség fogalomkörébe tartozó megbetegedésekkel kapcsolatos ellátás, a terhesgondozás és az életkorhoz kötött kötelező védőoltások felvétele.

Az országos háziorvosi kollegiális vezető beszélt arról is, hogy adódhatnak nyelvi kommunikációs problémák az ellátás során, de már készültek olyan kétnyelvű tájékoztató anyagok, amelyek a legalapvetőbb orvosi kérdéseket tartalmazzák, és már szét is küldték a háziorvosi és házi gyermekorvosi praxisokba. Ezen túl persze szükség lehet tolmácsokra is, akiknek a segítségét a háziorvosok igénybe vehetik.

Békássy Szabolcs úgy véli, a téli szezonnak megfelelően a menekültek esetében is a különféle légúti megbetegedések ellátása kerülhet előtérbe, ugyanakkor nagyon nagy szerep fog hárulni a házi gyermekorvosi és vegyes praxisokra, hiszen az Ukrajnából érkezők oltottsági státusza jelentősen elmarad a magyar populációétól. Itt nem feltétlenül a Covid-, hanem az egyéb életkorhoz kötött kötelező oltásokra kell gondolni.

A szakember kiemelte: ha egy adott személy oltottsági státusza nem ismert, minél hamarabb védőoltásban kell részesülnie, ha viszont ez ismert, de még nem teljes, akkor a magyar védőoltási szabályoknak megfelelően kell eljárni. Bizonytalan oltottsági státusz esetén úgy kell eljárni, mintha az adott személy oltatlan lenne, hiszen egy újbóli oltás beadása nem ártalmas.

A teljes információt és a hanganyagot ITT találja

 

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés