hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Befolyásolja-e az altatás az agyi fehérállományt?

Az egy éves kor alatti gyermekek általános érzéstelenítése együtt jár az agy fehérállományának csökkenésével és a megmaradó rostok integritásának romlásával, írja az Anesthesiology tanulmánya, ami serdülőkben mutatta ki a csecsemőkori beavatkozás hatását.

Az American Society of Anesthesiologists szaklapjában megjelent tanulmány – Robert Block és munkatársai: Are Anesthesia and Surgery during Infancy Associated with Decreased White Matter Integrity and Volume During Childhood? – igennel válaszol a kérdésre, és megállapítja: a vizsgált 12-15 éves gyermekek agyában, akik csecsemőkorukban sebészeti anesztézián mentek keresztül, nagy kiterjedésben csökkent a fehérállomány integritása és volumene.

 

A kutatók strukturális MRI-vel vizsgálták meg 34, 12–15 éves kor közötti gyermek agyát. Közülük 17, egyébként egészséges serdülő az élete első éve során általános műtéti érzéstelenítésben részesült, míg a 17 kontrollszemély nem részesült anesztéziában csecsemőkorában. Az eredmények szerint a csecsemőkorukban általános műtéti érzéstelenítésben részesült serdülők fehérállományának integritása és volumene átlagosan 1,5%-kal kisebb volt, mint a kontrollcsoport tagjaié.

Mint Block elmondja, az eddigi legszigorúbb humán vizsgálat a témában azt nézte meg, hogy a csecsemőkori általános műtéti érzéstelenítést követően 2 éves korban romlik-e a gyermekek kognitív működése, és ez a vizsgálat nem mutatott ki maradandó következményeket. Jelen vizsgálat az első, ami viszonylag egészséges emberek fehérállományában vizsgálta az altatás következményeit.

A témában folytatott humán vizsgálatok azt követően gyorsultak fel, hogy az amerikai Food and Drug Administration idén áprilisban figyelmeztetést adott ki azzal kapcsolatban, hogy a 3 éves kor alattiak esetében végzett hosszú vagy többszörös általános műtéti érzéstelenítés és szedáció károsan befolyásolhatja a gyermekek agyi fejlődését. Block szerint az FDA figyelmeztetése idő előtti lehet, mivel főleg állatkísérletes adatokon alapul. (Az FDA egyébként a közelmúltban az International Anesthesia Research Society-vel karöltve elindított egy több éves programot az anesztetikumok és szedatívumok fiatal gyermekekre gyakorolt hatásai feltárása érdekében.)

Eredményeikhez Block azt is hozzáfűzi: egyelőre kérdés az is, hogy a 1,5%-os csökkenés szignifikáns funkcionális eltérést jelent-e; a kérdés tisztázása érdekében a kutatók nagyobb csoportra akarják kiterjeszteni vizsgálataikat.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés