hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Barátsággal fizetnek a háziorvosnak

Egyetlen család három generációja dolgozik orvosként Iharosberényben a XIX. század vége óta, közölte a Sonline.

Erőss Sándor, Iharosberény község háziorvosa a kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült augusztus 20-a alkalmából.

Egy átlagos rendelési nap végén beszélgetünk, de alig tudtunk bejutni önhöz.

– Ma 81 ember volt a rendelésen, de ennek fele sem komoly beteg – mondta Erőss Sándor. – Én inkább azt mondanám rájuk, hogy belátogatnak a rendelőbe.

Amíg várakoztunk, a presszóban azt mondták nekünk, hogy önt mindenki szereti, és ön mindenkiről mindent tud a faluban.

– Nagyjából. Mindig beszélgetek a betegekkel, talán néha ezért is húzódik el a rendelés. Mert előfordul, hogy nem is a betegség miatt hívnak, hanem hogy beszélgethessenek. Én meghallgatok mindenkit, akkor is, ha másutt nem hallgatják meg az embereket. Ennek van szakmai előnye, mert tudom, kinek mi a baja, és ha panaszuk van, gyorsabban reagálok. Beteghívásnál sohasem szoktam pénzt kérni. Ha azt kérdezik, hogy mivel tartoznak, arra mindig azt felelem, hogy barátsággal. Az megvan, szokták erre mondani, én meg hozzáteszem, hogy ezt el is várom.

Megszokták az iharosberényiek, hogy egy Erőss az orvosuk?

 – Nagyapám 1889-től volt orvos a településen 1927-ig, akkor átvette tőle az apám ezt a munkát, majd 1975-ben én vettem át a stafétabotot apámtól. Azóta dolgozom itt.(...)

Mi tartja még mindig a pályán?

– Mit csináljak ha ehhez értek? – kérdezett vissza Erőss Sándor. De meg kell gondolni, hogy az ember meddig képes erre fizikummal és mentálisan. Fontos, hogy az empátiám megmarad-e. Ha úgy mennék be dolgozni, hogy ez a szakma engem nem érdekel, az nem jó. Én mindig úgy megyek be, hogy miért van ott a beteg, hogy lehet segíteni rajta. Amíg érdekel a másik ember, addig kell csinálni, ha az orvos egészsége megengedi. (...)

A teljes beszélgetés

 

(forrás: Sonline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés