hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Banális tünetekkel kezdődik e járványos betegség

Aki megkapta a korának megfelelő védőoltást, annak nem kell aggódnia a szamárköhögés-járvány miatt - idézi Ócsai Lajos járványügyi főorvost az MTI.

Az FN24 péntek este számolt be arról, hogy szamárköhögést észleltek a pilisszentlászlói Waldorf-völgy Iskolában.    
Ócsai Lajos az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályának vezetője az MTI-nek azt mondta: mostanáig öt betegről van tudomásuk. Közülük 2 felnőtt esetében már a vizsgálatok is igazolták a szamárköhögést, 2 másik felnőtt és egy gyermek esetében még nem zárultak le a vizsgálatok.

1953-ban volt nagy pertussis-, vagyis szamárköhögés-járvány Magyarországon. Ekkor csaknem 57 ezren betegedtek meg, közülük 378-an belehaltak a fertőzésbe. Ezt követően 1954-ben vezették be a kötelező védőoltást.

Az országos átoltottság jelenleg 99 százalék körüli. Az úgynevezett nyájimmunitás egy-egy be nem oltott embert még képes megvédeni, de a nagyobb oltatlan gócok már nagyobb veszélynek vannak kitéve. Ilyen gócok alakulhatnak ki például olyan helyeken, ahol nagyobb számban vannak a "védőoltás-ellenzők".

A járványügyi főorvos kiemelte: aki megkapta az életkorának megfelelő szamárköhögés elleni védőoltást, annak nem kell aggódnia. Nagy valószínűséggel nem kapja el a betegséget, vagy ha mégis, gyakorlatilag tünetmentesen átvészeli. Azok viszont, akik nem voltak beoltva, azoknál "bármi megtörténhet" - fogalmazott Ócsai Lajos.

Utoljára 2007-ben és 2008-ban is egy-egy általános és középiskolában derítettek fel pertussis-járványt. Ez adta az utolsó lökést ahhoz, hogy az elsősorban a csecsemőket és kisgyermekeket veszélyeztető megbetegedés ellen a serdülőket is védjék, s 2009-től bevezették az emlékeztető oltást. Azóta iskolai közösséget érintő járványt nem jelentettek. A járványügyi főorvos azt mondta: tavaly és tavalyelőtt is 4-5 szamár-köhögéses esetet regisztráltak, de ezek elszórtan fordultak elő, így nem jelentettek járványt.

Molnár Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztály epidemiológus főorvosa az MTI megkeresésére a pilisszentlászlói iskolában előfordult megbetegedésekkel kapcsolatban azt közölte: a szamárköhögésnek három jellegzetes szakasza van. A betegség egy 1-2 hétig tartó - főként éjszakai - légúti hurutos köhögéssel kezdődik. Majd a tünetek egyre súlyosabbá válnak, és 4-6 héten át a rohamokban jelentkező, kínzó köhögés, hangos, húzó belégzés, úgynevezett szamárordítás és a rohamot befejező hányás jellemzi a betegséget. A tünetek 2-3 hét alatt fokozatosan enyhülnek. A légúti ingerek vagy izgalom kiváltotta köhögés azonban még hónapokig a szamárköhögésre emlékeztető lehet.

A fertőzés az esetek többségében cseppfertőzéssel terjed, de ritkán közvetlen érintkezés vagy tárgyak révén is. A beteget el kell különíteni az oltatlan csecsemőktől, gyermekektől, és célzott antibiotikum-terápiában kell részesíteni - hangsúlyozta.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés