hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Azonosították a trombózis endogén inhibitorát

Az ApoA-IV a vérlemezkék integrin αIIβ3-receptoraihoz kötődve képes a trombociták aggregációját gátolni.

Az apolipoprotein-A-IV (ApoA-IV) magasabb vérszintjeit már korábban is kapcsolatba hozták a kardiovaszkuláris kórképek csökkent gyakoriságával. Nemrégiben kanadai kutatóknak sikerült bebizonyítani azt, hogy az ApoA-IV a vérlemezkék összecsapzódásának és a következményes trombotikus eseményeknek a megakadályozása révén fejti ki kedvező szív- és érrendszeri hatását.

A trombotikus folyamatok hátterében ateroszklerózis áll

A trombotikus események hátterében általában a komplex, fiatal korban kezdődő, a kor előrehaladtával felgyorsuló folyamatként leírható ateroszklerózis áll. Az érelmeszesedés során az erek falán kalciumból, zsírokból és koleszterinből álló plakkok alakulnak ki, amik a trombociták összecsapzódásának és kihorgonyzódásának is lehetőséget kínálnak. Mindez a későbbiekben súlyos, életveszélyes trombotikus eseményekhez vezethet.

Fotó:123rf
Fotó:123rf

Az ApoA-IV a vérlemezkék összekapcsolódásának szab gátat

A vérlemezkék „összetapadása” fibrinogén alkotta hidakkal történik, amik a vérlemezkék felületén található integrin αIIβ3-receptorokhoz kötődnek, derül ki a Nature Communications folyóiratban közölt eredményekből. Bebizonyosodott, hogy az ApoA-IV az integrin αIIβ3-receptorok ligandja, és képes azok blokkolására, így a vérlemezkék fibrinogénen keresztüli összekapcsolódásának a megakadályozására. A humán vérrel és egerekkel végzett kísérletek megmagyarázzák azt, hogy a vérben található magasabb ApoA-IV-szint miként lassítja az ateroszklerózis folyamatát.

Cirkadián ritmus szerint változó ApoA-IV-koncentráció

Kiderült az is, hogy a humán ApoA-IV-szint napszaki váltakozást mutat, és a lipoprotein szintje negatívan korrelál a nem kívánatos kardiovaszkuláris események előfordulási gyakoriságával. Az ApoA-IV-szint éjjel a legmagasabb, és reggel a legalacsonyabb. Nem véletlen, hogy a szív- és érrendszeri katasztrófák is tipikusan reggel következnek be.

A táplálkozás is befolyásolja az ApoA-IV-szintet

Valószínű, hogy a telítetlen zsírsavakban dús olajok fogyasztása kedvezően hat a vérben lévő ApoA-IV mennyiségére, növelve azt. Ez egyben magyarázattal szolgál azokra a korábbi megfigyelésekre, amik alapján a telítetlen zsírsavakban dús olajok (pl. olivaolaj) fogyasztása előnyösen befolyásolja a szív- és érrendszeri rizikót.

(Forrás: MNT)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés