hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Ultrahangvizsgálat a gyermekkori húgyúti fertőzések diagnosztikájában

Csecsemők és kisgyermekek húgyúti fertőzésének gyanújakor már a sürgősségi osztályon elvégezhető egy egyszerű hasi ultrahangvizsgálat, mely az esetek jelentős részében szükségtelenné teheti a bonyolultabb röntgenvizsgálatokat – olvasható a Pediatric Infectious Disease Journal legfrissebb számában.

A brüsszeli Hôpital Universitaire des Enfants–Reine Fabiola kórházban dr. Khalid Ismaili vezetésével lefolytatott vizsgálat arra is rávilágított, hogy a gyermekkori első húgyúti infekciós (UTI) epizód mögött gyakran antibiotikumrezisztens baktériumok jelenléte áll.

A kutatók a kórház sürgősségi osztályán láz és UTI miatt kezelt 209 gyermek adatait elemezték. A teljes betegcsoport 63 százalékát tették ki a lányok; a UTI kórismézésekor a betegek kétharmada kétévesnél fiatalabb volt.

A fertőzést az esetek több mint 90 százalékában a bélbaktériumként számon tartott Escherichia coli okozta, ezen belül is viszonylag nagy volt az antibiotikumrezisztens törzsek aránya (a baktériumok 58 százaléka mutatott rezisztenciát a UTI első kezelésében széles körben használt penicillinszármazékal, az ampicillinnel szemben).

A UTI diagnosztikájának fontos eleme a veziko-ureterális reflux (VUR) kizárása, mely a UTI gyakori okaként hosszú távú vesekárosodás kiindulópontja lehet. A belgiumi vizsgálatban minden gyermek először egyszerű ultrahangvizsgálaton esett át, mielőtt sor került volna a mikciós cisztouretrográfia (VCUG) elvégzésére, melyhez az szükséges, hogy kontrasztanyagot fecskendezzenek a húgyhólyagba.

A vizsgálatok a gyermekek 25 százalékánál jelezték VUR fennállását, ami az esetek zömében csak enyhe fokú volt. Néhány eset kivételével a VUR már az ultrahangvizsgálat során meggyőzően ábrázolódott. A szerzők mindezek alapján úgy vélik, hogy a jóval egyszerűbben kivitelezhető, a beteget kevésbé terhelő ultrahangvizsgálat hasznos információkat nyújt a reflux valószínűségének felméréséhez, illetve a VUR lehetséges okainak (pl. húgyutak fejlődési rendellenességei) feltárásához. „Ily módon az ultrahangvizsgálati eltérések megléte vagy hiánya jó támpontként szolgál annak eldöntéséhez, szükség van-e VCUG végzésére” – vonja le a következtetést dr. Ismaili.

A vizsgálatban részt vevő gyermekek 11 százalékánál észleltek visszatérő húgyúti fertőzést a kétéves utánkövetés során. A recidív infekciók esetében az ultrahangvizsgálat és a VCUG minden esetben negatív eredménnyel zárult.

A UTI a gyermekkori fertőzések egyik leggyakoribb formája: a lányok 8 százaléka, a fiúk 2 százaléka esik át legalább egyszer húgyúti infekción 7 éves kora előtt. Az élet első húgyúti infekciós epizódja túlnyomórészt 2 évesnél fiatalabb lányokat érint.


A mostani vizsgálat adatai azt jelzik, hogy a gyermekkori UTI az esetek egynegyedében társul VUR fennállásával, mely már egyszerű ultrahangvizsgálattal is felderíthető. Dr. Ismaili munkacsoportja szerint az ultrahangvizsgálat kiválóan alkalmas azok kiszűrésére, akiknél VCUG végzése szükséges, így nagyszámú felesleges vizsgálat válik elkerülhetővé.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés