hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

„Az orvosok komoly emberek, egy szakmai cikkre egy nap alatt nem mozdulnak rá”

Fokozott óvatosságra kéri a hazai gyógyszerügyi hatóság egy cukorbetegségben használatos gyógyszercsoporttal kapcsolatban a szakorvosokat – írja a Népszabadság.

Bevezetőjében a lap emlékeztet arra, hogy több cikkben is foglalkoztunk (Diabétesz-szerek és hasnyálmirigy-rák: eltitkolt adatok, Hatósági vélemények a gyanús diabétesz-szerrel kapcsolatban) azzal, hogy egyre élesebb vita bontakozik ki a külföldi szaksajtóban egy Magyarországon is használatos cukorbetegség elleni szer biztonságosságával kapcsolatban. A citált szakszerzők szerint ugyanis ennek hatóanyagai (az úgynevezett glukagonszerű peptid-1 agonisták és a dipeptidil peptidáz-4 gátlók) valószínűleg fokozzák a hasnyálmirigy-gyulladás és -rák, valamint a pajzsmirigyrák kockázatát. Az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA áprilisban hozta nyilvánosságra azt a saját mellékhatás-adatbázisából készült elemzést, amely szerint a szer szedői körében 23-szoros a hasnyálmirigyrák, és 25-szörös a hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedők száma azokhoz képest, akik betegségükre másfajta gyógyszert kapnak.

A hazai cukorbetegek kezelésében legalább hétféle olyan készítmény van, amely tartalmazza a vitatott hatóanyagcsoportot. A Népszabdság által megkérdezett diabetológusok továbbra is fölírják ezeket a gyógyszereket. Bene László főorvos kérdésükre azt mondta: a szóban forgó készítményekkel kapcsolatos kockázatok ismertek, mert azok éppen a gyógyszer hatásmechanizmusából következnek. Ilyen helyzetben pedig azt lehet tenni, hogy az orvos a szokásos viziten kiemelten figyel oda az említett betegségek tüneteire. Komolyabban veszi, ha a beteg hasfájásról panaszkodik vagy túl látványosan fogyna, és azonnal elküldi a szükséges diagnosztikai vizsgálatokra – olvasható a Népszabadság cikkében.

A lap egy másik írásában megkérdezte dr. Jermendy Györgyöt, a szakmai kollégium belgyógyászat, endokrinológia, diabétesz és anyagcsere-betegségek tagozat elnökét: Mit tesz, mit tehetnek egyáltalán a betegek biztonsága érdekében? - Egyelőre nincs teendőnk – mondta a szakember.

Adatokat kell gyűjteni, az ok-okozati összefüggést bizonyítani kell. Ma nincs elegendő adat ahhoz, hogy azt tudjuk mondani, hogy A vagy B állítás az igaz” – érvelt. De a Népszabadság tovább kérdezte:

- De szakmai kollégiumként azt sem mondják, hogy az orvosok kontrollálják a saját betegeiket, akiknek ezeket a szereket írják föl?

- Van mellékhatás-bejelentési kötelezettsége mindenkinek, igaz, Magyarországon ez gyengén működik. ...

- Hogyan gyűjtik a hazai orvosok az adatokat? A hatóság ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy ők egyetlen hazai mellékhatás-jelentést sem kaptak e szerrel kapcsolatban.

- Ez a vita nem Magyarországon fog eldőlni, hanem nemzetközi szinten – idézi a tagozatelnök véleményét a nol.hu.

(forrás: NOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés