hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Az orvosok jólléte – ajánlás egyéneknek, intézményeknek, politikusoknak

Hogyan kellene megelőzni az orvosok kiégését és támogatni egészségüket? Az orvosok jóllétével foglalkozó, a főbb amerikai orvosi szervezetek által támogatott ajánlást közölt a JAMA.

Az orvosok kiégése hatalmas probléma, írják az ajánlás – Charter on Physician Well-being – szerzői: a doktorok több mint 50%-a számol be munkájával kapcsolatos elégedetlenségről, magas körükben a depresszió aránya, fokozott az öngyilkosság kockázata. A probléma orvosolása érdekében az amerikai akadémia vezetői, egészségkutatók és az orvosi képzések felelősei fogtak össze, és a Mayo Clinic szakemberei vezetésével ajánlást állítottak össze egyének, intézmények és egészség-politikusok számára.

Az Amerikai Orvosszövetség és az Amerikai Tudományos Társaságok Szövetsége által is támogatott ajánlásban felvázolnak egy olyan keretrendszert, ami az egészségügyi intézmények számára modellként szolgálhat az orvosok jóllétének javítása érdekében. A legjobb gyakorlatokat elősegítő szabályozás bemutatása mellett az ajánlás azonosítja a stratégiai prioritásokat és azokat az intervenciókat, amelyek maximalizálják a munkahelyi elégedettséget, a támogató nemzeti és helyi partnerség kiépítésére szólít fel, és felsorolja azokat az elveket, amik mentén az egyes orvosok úgy módosíthatják saját praxisukat, hogy az a saját és betegeik egészségét egyaránt szolgálja.

Colin West, az ajánlás utolsó szerzője nyilatkozata szerint az ajánlás összeállítása az első lépés afelé, hogy nemzeti szinten is megtörténjen az elköteleződés az orvosok jólléte irányába; a jóllét biztosítása érdekében tett erőfeszítésnek végig kell követnie az orvost a karrierjében a képzés legelejétől fogva. Az ajánlásban szóba kerül az adekvát stresszkezelő rendszerek kiépítése, a mentális egészség elősegítése, a túlmunka terheinek csökkentése. A keretrendszer támogatja, hogy az intézmények olyan szervezeti változásokat hajtsanak végre, amelyek a munkabeosztás átalakításával és személyre szabott tanácsadó programokkal is segítik az orvosok jóllétét, így munkáját, hiszen az orvosok kiégése szuboptimális betegellátáshoz és növekvő egészségügyi költségekhez vezet.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Az ajánlás hangsúlyozza: nem lenne szabad az orvosokat magukra hagyni a kiégés megelőzésének vagy menedzselésének feladatával – a felelősség azé az intézményé is, amelyben az orvos dolgozik, sőt az irányító testületek, egészségpolitikusok, orvosi szervezetek egyaránt felelősek azért, hogy proaktívan támogassák: az orvosok kielégülést találhassanak munkájukban.

Az ajánlás szövege először a vezetők feladataival foglalkozik, ebben többek között arról írnak, hogy a vezetőknek azonosítaniuk kell a szervezeti és egyéni értékek közötti eltéréseket, és támogatniuk kell a munkahelyi közösség kialakulását és fejlődését. A vezetőknek támogató rendszereket és erőforrásokat kell biztosítaniuk a munkatársak számára, egészséges fizikai környezetet és hatékony kommunikációs csatornákat kell kialakítaniuk, csökkenteniük kell az orvosokra nehezedő adminisztratív terhet (pl. a betegadatok elektronikus rögzítése érdekében asszisztenseket kell alkalmazni).

Az orvosok jólléte iránt elkötelezett vezetőség számára szervezeti prioritás kell legyen, hogy felismerje és kezelje az orvosok jóllétét érő kihívásokat, és integrálja az intézmény teljesítményét mérő rendszerbe az orvosok jóllétét mérő eszközöket. Az orvosi munkával törvényszerűen együtt járó mentális terhelés (páciensek szenvedése, halála) kezelésével is proaktívan kell foglalkozniuk az intézményeknek, nem elég pusztán a bekövetkező krízist kezelni. Támogatni kell az érzelmi tudatosság és az önreflexió fejlesztését célzó módszerek munkahelyi tanítását és gyakorlását, biztosítani kell az egészséges táplálkozás és a testedzés lehetőségét a munkahelyen vagy annak közelében, és hasonlóan oda kell figyelni az orvosokon kívül a többi dolgozó jóllétére is, hiszen az intézményi közösség minden tagja hatással van egymásra és a betegekre.

Az ajánlás szerzői összefoglalóan megállapítják: a dolgozók jólléte bizonyítottan javítja a betegellátás színvonalát, annak fenntartása közös felelősség, a dolgozói jóllét mérőszáma a szervezeti teljesítményértékelés alapvető része kell legyen.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés