hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Gyógyítás

Az oltóanyag útja a gyártótól a lakosságig

A tervek szerint maximált patikai ára lesz az új influenzavírus elleni oltóanyagnak, de az ár még nem végleges, annyit lehet tudni, hogy várhatóan 1800–2000 forint között lesz – mondta Kárpáti Zsuzsanna, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatója csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.
A maximált ár azt jelenti, hogy a véglegesített árnál többet nem kérhetnek majd a készítményekért, kevesebbet azonban igen – tette hozzá.

Az Egészségügyi Minisztérium az EKI-t bízta meg azzal, hogy nagykereskedőként működjön közre az oltóanyagok kiszállításában, ami azt jelenti, hogy a gyártó az EKI-nél raktároz és innen történik a kiszállítás. Az oltóanyag várhatóan két hét múlva lesz a lakosság számára is elérhető a patikákban – mondta a főigazgató.

A térítés ellenében megrendelhető oltóanyagok rendelésének technikáját is véglegesítették. E szerint a kétszáz vagy annál kevesebb embert foglalkoztató cégeknél – összegyűjtve a munkavállalói igényeket – a foglalkozás-egészségügyi orvosnak kell megrendelnie az oltóanyagot a patikában, a gyógyszertár pedig megrendeli az EKI-től a készítményeket. Ezek után az EKI szállítja ki a vakcinát, ahonnan a foglalkozás-egészségügyi orvos azt átveheti.

Azoknak a vállalatoknak az esetében, ahol a kétszázat meghaladja a munkavállalói létszám, szintén az üzemorvos rendeli az előre összegyűjtött igények szerint a készítményeket, e cégek azonban közvetlenül az EKI-től rendelhetik meg a vakcinát. Ezután az EKI visszaigazolja, hogy melyik gyógyszertárban veheti át a cég orvosa az oltóanyagot – ismertette Kárpáti Zsuzsanna. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy már most nagy az érdeklődés a cégek részéről az oltóanyag-beszerzéssel kapcsolatban, naponta 10–15 vállalat érdeklődik.

Elmondta továbbá, az ország patikáihoz történő kiszállítást az EKI-nek kell megoldania, de a szállításra szerződést köthet más gyógyszer-nagykereskedővel is. A készletgazdálkodási intézetnek a gyártó felé 30 napos, míg a patikák felé 15 napos fizetési határideje van.

Kárpáti Zsuzsanna közölte azt is, hogy várhatóan december végére kész lesz az a hatmillió adag oltóanyag, amelyet a kormány rendelt meg a gyártó Omninvesttől. Összesen kétmillió oltóanyag kerül majd a gyógyszertárakba, ezen felül négymillió adag térítésmentes vakcina kerül a háziorvosokhoz. Többek között a krónikus betegek, az egészségügyi dolgozók, a terhes nők és a két éven aluli gyermeket nevelők kaphatnak ingyen oltást. Az ingyenesen járó vakcinákat kedden kezdték el kiszállítani, a készítmények átvétele folyamatos.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium azt közölte az MTI-vel, hogy a kisebb, de a helyi lakosság ellátásában kiemelt fontossággal bíró kereskedelmi egységek kijelölése a megyei védelmi bizottságok feladata. A gazdasági minisztérium valamennyi ipari vállalat számára szorgalmazza a járvány elleni védekezési terv elkészítéséhez a tárca által kiadott útmutató felhasználását. Ezek az ipari vállalatok a védőoltáshoz térítés ellenében juthatnak hozzá – közölte a tárca.

MTI

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének kiadványa – kommentár nélkül
Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke a Legfőbb Ügyésznél tett feljelentést a H1N1 oltáskampány törvénysértő, valamint egészséget, illetve életet veszélyeztető előkészítése és végrehajtása, illetve közbizalom elleni bűncselekmények miatt. Feljelentését minden közreműködőre vonatkoztatva tette meg, aki a törvényes feltételek hiányában akár a nem megfelelő tájékoztatásban, akár a tájékoztatást nélkülözően a tényleges oltásban tevőlegesen részt vesz, illetve aki a valóságnak meg nem felelő felvilágosítással és adatszolgáltatással.

Nem tűrhető, hogy az ügyben vélhetőleg a legmagasabb vagy a második legmagasabb döntési helyzetben lévő szakminiszter, teljesen figyelmen kívül hagyja azokat a vonatkozó törvényi előírásokat, amelyek végrehajtásáért és végrehajtatásáért elsősorban ő felelős, és az országos tiszti főorvossal együtt a népesség többségét érintő alapvető közegészségügyi kérdésben elhallgatják az állampolgárok megfelelő döntését lehetővé tevő legfontosabb információkat, és ezzel akár tömegesen is veszélyeztessék az állampolgárok egészségét, sőt, adott esetben életét is.

Az említett egészségügyi kormányzati felső vezetői kör mérhetetlenül felelőtlen tevékenységével azt is kockáztatja, hogy az ellentmondásosan szabályozott jogi és kiszolgáltatott felelősségi helyzetben lévő orvosokat és egészségügyi szakdolgozókat – azok akarata ellenére – bevonja a tömeges törvénysértő és veszélyeztető, illetve a közbizalmat sértő polgári és büntetőjogi elkövetői körbe.

Míg az eddigi törvénysértői kör jól körülhatárolható, legfeljebb néhány tíz emberre terjedhet ki, az oltások változatlanul előkészítetlen tömeges megkezdésével, minden oltás beadásával, eggyel nőne az elkövetett törvénysértések száma.

Nem ismert, volt-e már Magyarország történelme folyamán olyan eset, amikor akár 6–7 millió törvénysértést is elkövettek úgy, hogy az elkövetői körbe éppen a méltán leginkább közmegbecsülésnek örvendő foglalkozást folytató réteget (mint jelen esetben a csaknem 7000 háziorvost) kényszerítették bele.

Ezzel az eljárással egyébként éppen a legérzékenyebb és így talán legfontosabb viszonyban, a bizalmat nem nélkülözhető orvos-beteg kapcsolatban rombolják tovább az ország közbizalmát.

Az orvosok szerepe azokhoz a gyalázatos módon felhasznált kiskorú elkövetőkéhez lesz hasonló, akikkel (éppen nem büntethető voltuk miatt) bizonyos sajátos bűnözői körök végrehajtatják a lopásokat, rablásokat, sőt ma már testi sértéseket, késeléseket, gyilkosságokat is. Elképesztő, hogy milyen mélyre lehet egy országot zülleszteni, ha fokozatosan végzik, úgy, ahogyan abban a bizonyos békamelegítő kísérletben.

Ez még akkor sem tűrhető, ha jelen esetben is sokoldalú, sajátos pénzügyi érdekek fűződnek hozzá. Semmi nem indokolja, hogy a felelőtlen országvezetés ismét világelső legyen egy rólunk, de nélkülünk jellegű döntésben.

Budapest, 2009. október 1.

Pós Péter, az ABOSZ elnöke
Országos Sajtószolgálat
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés