hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Surján Orsolya a vastagbélrákszűrési hónapról

Március a vastagbélszűrés hónapja, a Nemzeti Népegészségügyi Központ így igyekszik még inkább felhívni a figyelmet ennek fontosságára, hangzott el az InfoRádióban.

Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos az InfoRádióban hangsúlyozta, nagyon fontos a szűrésen való részvétel, ha ugyanis felfedezik a daganatot, időben kezdődhet a kezelés és teljes gyógyulás nyerhető.

A kockázati csoportokról szólva elmondta, a táplálkozás és a családi anamnézis is hajlamosító tényező, de a fiatalabb korosztályt csak nagyon ritkán érinti ez a betegség.

"A szervezett szűrésbe az 50-70 éves korosztályt vonjuk be, hogy amennyiben kialakult náluk a folyamat, az már felfedezhető náluk" – mondta Surján Orsolya.

Hívják mind a két nemet, mivel a férfiaknál a második, a nőknél a harmadik leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedésről van szó.

A vastagbélszűrés hónapja nem magyar kezdeményezés, de nem világnapja, hanem egy egész hónapja van, ez is a jelentőségét bizonyítja Surján Orsolya szerint. Behívót senki nem kap, a kampány hívására kell igent mondani.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés