hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Az MYC onkogén státusza prognosztizálhatja az ICB kezelések sikerét tüdőrákban

A Barcelona székhelyű Josep Carreras Leukemia Research Institute kutatói a Cell Reports Medicine folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy a jelenleginél megbízhatóbb markert találtak annak előrejelzésére, hogy egy tüdőrákban szenvedő betegnél működni fognak-e az immun-ellenőrzőpont blokkoló (ICB) terápiák, vagy másfajta kezelés lenne hatásosabb.

A jelenlegi gyakorlatban a kezelés megkezdése előtt a PD-L1 fehérje szintjét mérik, és amennyiben ez magas, a terápia prognózisát jónak ítélik. Vannak azonban olyan tüdőrákos tumorok, amelyekben ennek a proteinnek a szintje inherensen magas, más esetekben pedig alacsony PD-L1 koncentrációnál is jól reagálnak a betegek. A kutatók felfedezése szerint ez azért lehetséges, mert a daganatok több genetikai stratégiát is kifejlesztettek az immunrendszer elkerülésére.

Az egyik ilyen stratégia az MYC onkogén aktiválása, amivel semlegesíteni tudják a gamma interferon sejteken belüli hatásait. Ezért a kutatók szerint az MYC onkogén státusz sokkal megbízhatóbb prognózist ad az alkalmazni szándékozott ICB terápia várható sikerességéről.

Forrás: Juan J. Alburquerque-Bejar et al, MYC activation impairs cell-intrinsic IFNγ signaling and confers resistance to anti-PD1/PD-L1 therapy in lung cancer, Cell Reports Medicine (2023).

Forrás: AdobeStock
Forrás: AdobeStock

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés