hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Az irritábilis bél szindróma mellékhatásmentes kezelése

A Cedars-Sinai Egészségügyi Központ kutatói kiderítették, hogy két jól ismert gyógyszeres kezeléssel – a rifaximinnel és a lubiprostone-nal – lehet elérni a legjobb eredményeket az irritábilis bél szindróma (IBS) kezelésében. (A betegség nagyon gyakori: az Egyesült Államokban minden ötödik embert érint.) Úgy jutottak erre az eredményre, hogy több mint két tucat nagy klinikai vizsgálat adatait elemezték; írásuk az American Journal of Medicine online kiadásában olvasható, s nyomtatott formában az áprilisi számban fog megjelenni.

Az irritábilis bél szindróma jellegzetes tünetei a hasi fájdalom és görcsök, s a felfúvódás, amely akár látható is lehet. Sok gyógyszer, amelyet e betegség kezelésére használnak, maga is zavaró mellékhatásokkal járhat, például émelygéssel, álmatlansággal, szívdobogással vagy étvágycsökkenéssel.

Az IBS-ben szenvedő sokmillió ember számára igen kevés hatásos kezelési lehetőség létezik” – mondta dr. Mark Pimentel, a kutatás vezetője. Ő és munkatársai az IBS gyakran használt kezeléseit vizsgálták – írja a Newswise.

Az IBS hasmenéses formája esetében a triciklikus antidepresszánsokat vizsgálták; az alosetront, amely lassítja a bélsár előrehaladását a bélben; valamint a rifaximint, amely egy, a bélben maradó antibiotikum, s amelyet az Egyesült Államokban az utazók hasmenésére és a hepatikus enkefalopátiára törzskönyveztek.

Az IBS székrekedéses formája esetében a szerotonin visszavétel gátló antidepresszánsokat és a lubiprostone-t, a bélnedv elválasztást serkentő gyógyszert vizsgálták.

A következő jelentős különbségeket állapították meg a gyógyszerek között:

  • Minden 2,3. személy, akinek a triciklusos antidepresszánsok enyhítették a tüneteit, kellemetlen mellékhatásokat tapasztalt, és abba kellett hagynia a gyógyszer szedését.
  • Minden 2,6. személynek, akinek jót tett az alosetron, meg kellett szakítania a kezelést a mellékhatások miatt.
  • Ezzel szemben azok közül, akiken a rifaximin segített, csak minden 846. betegnek kellett abbahagynia a kezelést.
  • Sem a lubiprostone-nak, sem a szerotonin visszavétel gátló antidepresszánsoknak nem volt semmilyen kellemetlen mellékhatása az IBS székrekedéses formája esetén.

Mint dr. Pimentel elmondta, a rifaximint és a lubiprostone-t találták a legelőnyösebbnek az IBS-es betegek számára. Hozzátette, hogy fontos lenne újfajta kezeléseket találni erre a betegségre, és hogy nem csupán a gyógyszer hatásosságára kell figyelni, hanem számításba kell venni a mellékhatásokat is – ez utóbbi sokszor nem esik elég nagy súllyal a latba.

A rifaximin IBS-ben való használhatóságát korábban dr. Pimentel fedezte fel, és a Cedars-Sinai találmányi védettséget szerzett a felfedezésnek és egyezséget kötött a gyógyszer gyártójával, a Salix Pharmaceuticals Inc.-cel. Dr. Pimentel konzultánsa és tudományos tanácsadója a gyógyszergyárnak.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Newswise)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés