hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Gyógyítás

Az influenzavírusok rezisztensek több vírusellenes szerre

Bár az influenza oltóanyaggal megelőzhető az influenza, ennek kifejlesztése és megfelelő mennyiségben való termelése általában legalább félévet igényel. A már kialakult influenzát csak vírusellenes szerekkel lehet kezelni, és e szerek kemoprofilaxis céljára is felhasználhatók.

Jelenleg az Egyesült Államokban négyféle vírusellenes gyógyszer használata engedélyezett, ezekből kettő adamantene típusú (amantadine és rimantadine), kettő pedig a neuraminidáz gátlók csoportjába tartozik (zanamivir és oseltamivir).
A Clinical Infectious Diseases-ben megjelen cikk szerint mostanra szinte minden A/H3N2 influenzavírus és az A/H1N1 vírusok jelentős hányada rezisztens az adamantene típusú gyógyszerekre, tehát ilyen fertőzések esetén csak a neuraminidáz gátlók állnak rendelkezésre. 2008 decemberében az Egyesült Államok Országos Közegészségügyi Intézete (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) új adatokat tett közzé, amelyek szerint az A/H1N1 influenzavírusok nagy része már az oseltamivirrel szemben is rezisztens, és rezisztenciát mutattak ki e szerre a B típusú és az A/H5N1 influenzavírusokban is.
Ebből az a következtetés vonható le, hogy ésszerűtlen monoterápiát alkalmazni influenza esetén, mivel ez olyan mutációkhoz vezet, amelynek eredményeként még jobban elterjednek a rezisztens törzsek. Ez már eddig is megmutatkozott.
Az egyéb influenza-ellenes intézkedések (oltás, új terápiás irányelvek, diagnosztika) mellett alapvetően fontos a kombinált kezelés alkalmazása.

Weisz Júlia

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés