hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Az eredmények romlanak, de a vallási ellenérv csak blöff

A kötelező és ajánlott oltások problémáiról, az utóbbi időben terjedő félelmekről és romló eredményekről ír a PharmaOnline.

Az oltásokkal szemben az utóbbi időben világszerte, s Magyarországon is megerősödtek a szkeptikus hangok – írja a lap. Az Egyesült Nemzetek Gyermekalapja, az UNICEF térképezte fel négy országban – Romániában, Lengyelországban, Oroszországban és Angliában – a közösségi médiában megjelenő oltásellenes véleményeket. Ezeket öt témaköré csoportosították: vallási-etikai meggyőződés, mellékhatások, fejlődési rendellenességek, vegyi anyagok, konspirációs elméletek.

Az, hogy a média szerepe mennyire fontos, arra a kanyaró és az autizmus hamis összefüggésével operáló cikk utóélete hívta fel a figyelmet. Angliában például míg korábban meredeken nőtt az átoltottsági arány, a cikk hatására ez 80 százalékra esett vissza, s újból megjelent a járvány. Magyarországon a védőoltást ellenzők egy része vallási megfontolással indokolja véleményét. Ez azonban  az ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője, dr. Ócsai Lajos szerint Európa-szerte bevett blöff. Az első védőoltást ellenző egyesület megjelenésekor, még az 1990-es évek elején ugyanis az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat megkereste az összes, akkor Magyarországon hivatalosan bejegyzett felekezetet – összesen 86-ot –, arra kérve választ, hogy tanaikból levezethetők-e a fenti állítás. A Jehova-tanúit kivéve – akik egyébként kizárólag az emberi vérből készült oltóanyag felvételét tagadták meg, amit más vakcinával azonban sikerült pótolni – nemlegesek voltak a válaszok.

Valami azonban változatlanul nincs rendben. Legalábbis az adatok ezt mutatják. Míg 2007-2008-ban a rendelkezésre álló 1,3 millió ingyenes influenza elleni vakcina 90 százalékát használták fel, sőt, a 2009-es H1N1 pandémia veszély okán 2,4 millió ember oltatta be magát, 2010-2011-ben a rendelkezésre álló ingyenes oltóanyag 80, tavaly pedig már csak 75 százalékát használták fel. S az egészségügyben sem jobb a helyzet. Míg a pandémia idején – 2009-ben – 80, 2012-ben már csak 30 ezer egészségügyi dolgozó oltatta be magát, miközben az influenza elleni védekezés egyik fontos célcsoportjának tartott 65 éven felülieknél sem haladta meg az átoltottsági arány a 30 százalékot – a kívánatos 75 helyett - olvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés