hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Az ENSZ figyelmeztet a madárinfluenzára

Az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO közlése szerint jelenleg Vietnámban és Kínában terjed a madárinfluenza mutáns változata, amely a jelek szerint ellenáll az ismert oltóanyagoknak. A szervezet fokozott óvatosságra intett a nagyobb járvány elkerülése érdekében.

Az AP hozzáteszi: a múlt héten az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, hogy augusztus 14-én egy hat éves kambodzsai kislány halt bele a fertőzésbe, az országban az idei évben nyolcan vesztették életüket a H5N1 miatt. A FAO tudomása szerint a vándormadarak a korábban vírusmentes területekre is behurcolták a kórokozót, az ilyen országok közé tartozik Románia, Bulgária, Nepál, Mongólia és Izrael.

Juan Lubroth, a FAO főállatorvosa arra figyelmeztetett, hogy bár a vírust a vadmadarak viszik be egy adott államban, terjedéséért a baromfitelepek vezetői felelősök.

A madárinfluenzát 2003-ban fedezték fel, az Egészségügyi Világszervezet, a WHO információi szerint azóta 331-en vesztették életüket a fertőzés miatt. A vírus 2006-ban terjedt el a legjobban, akkor 63 országban észlelték. Azóta a legtöbb országban sikerült felszámolni, de Dél-Kelet-Ázsiában és Egyiptomban továbbra is járványos mértékben van jelen. A vadmadár populáció körében a négyezres csúcsról 2008-ra 302-re csökkent a regisztrált fertőzések száma, de az elmúlt két évben az esetek száma nőtt, tavaly 800 fertőzést jegyeztek fel.

(forrás: AP, Világgazdaság Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés