hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az emlőrák elleni kezelés növelheti a szívbetegség kockázatát

Az American Heart Association Circulation-ben közölt tudományos állásfoglalása szerint emlőrákos betegek esetében hasznos volna a terápiák előnyeinek és azok kardiovaszkuláris mellékhatásainak pontosabb mérlegelése, mivel e betegek nagyobb kardiális kockázatnak vannak kitéve. Az állásfoglalás áttekinti jelenlegi tudásunkat a szívbetegségek és az emlőrák közös kockázati tényezőivel kapcsolatosan is.

Az állásfoglalás (Cardiovascular Disease and Breast Cancer: Where These Entities Intersect: A Scientific Statement From the American Heart Association) egyedileg is részletezi a speciális emlőrák elleni kezelések lehetséges kardiovaszkuláris (CV) mellékhatásait, és stratégiákat is javasol a mellékhatások megelőzésére vagy minimalizálására.

Mint Laxmi Mehta, az állásfoglalást író tudományos bizottság vezetője kifejti, az emlőrák-túlélők, különösen a 65 évnél idősebbek, nagyobb valószínűséggel halnak meg CV betegségben, mint az emlőrák következtében, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy különösen fontos a CV kockázati tényezők hatékony menedzselése a rákkezelés során, majd utána is. Lényeges továbbá, hogy maguk a rákbetegek is – akár van már kialakult CV betegségük a rák elleni kezelés megkezdésekor, akár nincs – tisztában legyenek azzal, hogy a rákellenes kezelésnek lehetnek CV mellékhatásai. A szakember hozzáteszi: mindez nem szabad, hogy eltántorítsa a betegeket az emlőrák-ellenes terápiától, de képessé kell tegye őket arra, hogy orvosukkal együttesen informált döntést hozzanak a számukra legmegfelelőbb kezelési módról.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Egyes emlőrák elleni kezelések – így pl. a HER-2-ellenes célzott terápiák – szívizom-károsodáshoz és következményes szívelégtelenséghez vezethetnek. A szívelégtelenség egyes esetekben átmeneti, és a rák elleni kezelés abbahagyása vagy/és szívgyógyszerek adása után javul. Azonban egyes mellrákos betegeknél a szívelégtelenség állandósul, ami miatt a szívelégtelenség korai jeleinek felismerése után szükséges volna a rák elleni kezelés lassítása vagy módosítása.

Más típusú emlőrák elleni kezelések – így pl. a besugárzás – a szív artériáit károsíthatják, és azok elzáródását eredményezhetik. Az antraciklinek szívritmuszavart válthatnak ki, ami esetenként benignus, míg máskor életveszélyes állapotot eredményezhet. Az antimetabolit típusú emlőrák elleni kezelések a szív ereinek görcsét válthatják ki, ami mellkasi fájdalmat okozhat, és szívrohamhoz vezethet.

A szívbetegségek és az emlőrák számos közös kockázati tényezővel bír, ilyen az előrehaladott életkor, az egészségtelen táplálkozás, a családi halmozódás, a fizikai inaktivitás és a dohányzás. A közös kockázati tényezők léte arra utal, hogy az életmód megváltoztatásával – a táplálkozás javításával, a dohányzásról való leszokással és a testedzéssel – mindkét betegség kialakulásának kockázata csökkenthető. Az állásfoglalás hangsúlyozza: az egészségügyi ellátóknak monitorozniuk kellene az emlőrákos nők CV állapotát a rák elleni kezelés megkezdése előtt, közben és utána is, továbbá különösen fontos a kardio-onkológia fejlesztése.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés