hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Az elhízás csökkenti a D-vitamin-pótlás hatásait

Az OTSZ Online szerint a túlsúlyos vagy elhízott emberek esetén kevésbé hatásos a D-vitamin-pótlás, mint a normál testsúlyúakban.

A D-vitamin- és omega-3-zsírsav hatásait prevenciós hasznát kereső VITAL vizsgálat - JAMA Network Openben megjelent - post-hoc elemzésének eredmények szerint, az 5 éves D-vitamin-pótlás (2000 NE/nap) összességében nem mutatott előnyöket a rák vagy a jelentősebb szív- és érrendszeri betegségek kimenetele tekintetében a placebóval szemben. A testtömeg szerint végzett előre meghatározott másodlagos elemzések azonban azt mutatták, hogy a normál testsúlyúak (BMI< 25,0 kg/m2 ) esetén a D-vitamin pótlás jelentős előnyökkel járt a placebóval szemben: a D-vitamint szedőkben csökkent  a rák előfordulási gyakorisága (24%-kal), a rákos halálozás (42%-kal) és az autoimmun betegség (22%-kal), míg a túlsúlyosak vagy elhízottak körében nem figyeltek meg ilyen kedvező hatásokat.

A pontos mechanizmusok világos megértése nélkül (az is) tisztázásra vár, hogy az elhízásban szenvedők alacsonyabb D-vitamin-szintjeit például magasabb dózisokkal kellene-e kezelni.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés