hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Az egész testben szétterjedhet a koronavírus

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmányban a szakértők Covid-19-hez köthető boncolási eredményeket ismertetnek – írja a ScienceAlert nyomán a 24.

Bár a betegség felsőlégúti fertőzésként ismert, az adatok alapján a koronavírus az egész testben képes elterjedni. A Covid-19 akár a tüdőt, a szívet, a lépet, a veséket, a májat, a vastagbelet, a mellkast, az izmokat, az idegeket, a nemi szerveket, a szemet és az agyat is érintheti.

Az egyik alany agyában még 230 nappal az első tünetek jelentkezése után is tudták detektálni a koronavírust, írja a lap, jelezve: az adatok azt mutatják hogy egyes betegeknél a SARS-CoV-2 az egész szervezetet érintő fertőzést okozhat, és hónapokig fennmarad a testben.

A csapat 44 személy boncolási eredményeit vizsgálta. Sydney R. Stein, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet munkatársa és kollégái a SARS-CoV-2 hírvivő RNS-ének szintjét mérték fel a test 85 helyén és folyadékában. 2020 áprilisa és 2021 márciusa között a Covid-19-ben elhunyt, felnőtt oltatlanoknál 79 hely és testfolyadék esetében észleltek magas vírusszintet.

A teljes információ

(forrás: 24.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés