hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Gyógyítás

Az azonnali jutalom gyógyszerként hat a figyelemzavaros gyerekekre

A figyelemzavaros gyerekek agya úgy reagál az azonnali jutalomra, mint a szokásos gyógyszerekre – idézte vasárnapi kiadásában a BBC hírportálja a Nottinghami Egyetem kutatóinak megállapítását.
A kutatók a gyerekek agyának aktivitását olyan számítógépes játék közben vizsgálták, amely külön pontokkal jutalmazta a kevésbé impulzív viselkedést. A Biological Psychiatry című szaklapban közzétett eredmények azt jelenthetik, hogy az érintett gyerekeknek kisebb mennyiségű gyógyszert kell szedniük.
 
A becslések szerint Nagy-Britanniában a gyerekek akár 5 százaléka a figyelemhiánnyal és hiperaktivitással járó zavar (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD) valamely formájával él. Az ADHD viselkedési problémákhoz vezethet, például impulzív, meggondolatlan cselekedetekhez, izgő-mozgó, figyelmetlen jelenléthez a tanórákon, ami a gyerek iskolai előmenetelét és beilleszkedését is befolyásolhatja.
 
Az esetek egy részében ezek a gyerekek stimuláló szereket (rendszerint metilfenidátot) kapnak, amelyek növelik a dopamin szintjét az agyban, és az agy figyelemmel és viselkedéssel összefüggő területeire hatnak.
 
A mostani kutatás azt mutatta, hogy a megfelelő viselkedés jutalmazása és a helytelen büntetése a többi gyerekkel ellentétben a figyelemzavaros gyerekeknél csak akkor bizonyult eredményesnek, ha azonnali volt. A tesztelésre használt számítógépes játékban a gyerekeknek adott színű „idegeneket” kellett elfogniuk, míg az egyéb színűektől tartózkodniuk kellett. A játék során a kutatók arra voltak kíváncsiak, meg tudják-e állni a gyerekek, hogy ne kapják el a rossz színű figurákat. A játék egyik változatában a jó színű idegen elfogásáért ötszörös pont járt, míg a másik változatban a rossz színűekért ötszörös büntetés.
 
A vizsgálatban 28 ADHD-s és 28 egészséges, 9–15 éves gyermek vett részt.
 
A vizsgálat alatt a gyerekek agyi aktivitását elektroenkefalogrammal (EEG) követték. Megállapították, hogy az azonnali jutalom és büntetés hatására a gyerekek jobban teljesítettek, bár nem olyan mértékben, mint stimulánst szedő társaik. Az EEG azt mutatta, hogy mindkét csoportban normalizálódott az agyi aktivitás az érintett területeken.
 
Chris Hollis kutatásvezető elmondta, hogy bár a gyógyszer és a viselkedésterápia két nagyon különböző megközelítése az ADHD kezelésének, eredményeik arra utalnak, hogy a beavatkozásokban sok közös van abban, ahogyan az agyra hatnak, és hatásuk összeadódik.
 
Szakemberek szerint a mindennapi életben mindazonáltal nehéz megvalósítani, hogy a tanárok folyamatosan azonnali visszajelzést adjanak a figyelemzavaros, hiperaktív gyerekeknek.
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés