hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Koraszülöttek világnapja

Az anyatej csodákra képes

Magyarországon évente mintegy 95 ezer gyermek születik, közülük azonban minden kilencedik-tizedik idő előtt jön a világra.

Bár a koraszülési tendencia az elmúlt években számottevően nem változott, az orvostudomány fejlődésének köszönhetően az életben maradási esély folyamatosan növekszik, és egyre jobbak a koraszülött babák kilátásai. 2011 óta november 17. a koraszülöttek világnapja, amelynek célja a koraszülött babák és szüleik támogatása mellett, hogy a megelőzés és a speciális gondozás fontosságára is felhívja a figyelmet. Szakmai körökben elfogadott és társadalmi szinten is egyre szélesebb körben ismert az élet első ezer napjának jelentősége. Ami ebben az időszakban történik, egy egész életre kihat; különösen igaz ez a koraszülöttekre, hiszen a megfelelő táplálás és gondoskodás kulcsszerepet játszik a túlélési esélyek javításában és az egészséges fejlődésben. 

Koraszülöttségről akkor beszélhetünk, ha a baba a 37. terhességi hét előtt jön a világra. A koraszülés a rövid távú kockázatok mellett hosszú távon is súlyos következményekkel járhat, hiszen nagyobb például a légzési elégtelenségek, tüdő-és vastagbélbetegség kialakulásának veszélye. A koraszülött babák fejletlenségükből adódóan nehezebben alkalmazkodnak a külvilághoz, ezért a figyelem, a türelem és a fokozatosság nagyon fontos a gondozásuk során. Egészséges fejlődésük és megerősödésük szempontjából kiemelt szerepet játszik az élet első 1000 napjának megfelelő táplálása.

A baba legjobb tápláléka az anyatej

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a csecsemők hat hónapos koráig kizárólagos anyatejes táplálást javasol, hiszen a szoptatás a legegészségesebb táplálási mód. Az anyatej a legjobb táplálék, amit csak a baba kaphat a születése után, koraszülöttek esetében pedig az életben maradás esélyeit is növelheti. Az idő előtt szült édesanyák tejének nagyobb a fehérje, zsír-, energia- és immunanyag-tartalma, az idegrendszer és a retina fejlődéséhez szükséges alkotóelemekben gazdag, több ásványi sót és kevesebb laktózt tartalmaz, illetve enzimtartalma miatt könnyebben emészthető.

– A koraszülést követően a fejés, szerencsésebb esetben a mellre tétel az egyik legszorosabb kapocs a baba és a mama között, amely a koraszülés okozta sokk közepette segít kapaszkodni a normalitás látszatába. Egy csepp is csoda és csodaszer, időre született, egészséges kisbabáknál is, de éretlen, beteg babák esetében különösen. A KORE elkötelezetten támogatja a koraszülő anyák megfelelő információhoz, önbizalomhoz és segítséghez jutását a szoptatás és fejés kapcsán azért, hogy minél több koraszülött baba fejlődhessen anyatej segítségével – mondta el Földvári Nagy Zsuzsanna, a Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület elnöke.

A szoptatás babának és anyának is jót tesz

Az édesanya számára a szoptatás és a fejés az egyik legfontosabb módja, hogy hozzájáruljon kisbabája egészséges fejlődéséhez. Amellett, hogy az anyatej tápanyagtartalma és összetétele a baba mindenkori igényeihez igazodik, segít a későbbi elhízás, magas vérnyomás és koleszterinszint megelőzésében, valamint csökkenti a cukorbetegség és az allergiás megbetegedések kialakulásának veszélyét.   A szoptatás az anyukák egészségére is rendkívül pozitív hatással van; hozzájárulhat a terhesség során felszedett súlyfelesleg leadásához, valamint csökkentheti a petefészek- és mellrák kialakulásának kockázatát. Emellett szoros érzelmi köteléket alakít ki az édesanya és gyermeke között, ami a mentális egészség egyik alapvető eleme.

Az első ezer nap egy életre szól

Szakmai körökben ma már elfogadott a fogantatástól számított első 1000 nap kiemelt élettani jelentősége, ahogyan az is, hogy ebben az időszakban a gyermekek nem megfelelő táplálása több népbetegség – köztük a 2-es típusú diabétesz, a kardiovaszkuláris megbetegedések és az elhízás – kialakulásához is vezethet.  Hazánkban az Első 1000 Nap Program célja, hogy felhívja a figyelmet a fogantatástól számított első két év kiemelt jelentőségére, a szoptatás és a helyes korai táplálás fontosságára. A program aranyszabályai között is kiemeli, hogy az anyatej a baba legjobb tápláléka, hiszen tartalmaz minden vitamint és ásványi anyagot, amire a kisbabának szükségük van.

(forrás: Első 1000 nap)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés