hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az antipszichotikumok növelik a gyerekekben a diabétesz kockázatát

Egy friss vizsgálat eredményei szerint növelhetik a cukorbetegség kockázatát az antipszichotikumok, amelyeket egyre gyakrabban rendelnek gyerekeknek a bipoláris zavar, az autizmus és más mentális rendellenességek kezelésére.

Korábbi vizsgálatokkal felnőttekben már kapcsolatot találtak az úgynevezett második generációs antipszichotikumok és a diabétesz között. Arra is vannak bizonyítékok, hogy gyermekekben ezek a gyógyszerek súlygyarapodást okozhatnak. A mostani eredmények, amelyeket a Pediatrics közölt, még inkább valószínűsítik, hogy az antipszichotikumok egyes gyerekekben diabéteszhez vezethetnek.

diabetesz_es_antipszichotikumok

 

A kutatók arról számoltak be, hogy az antipszichotikummal kezelt gyermekekben mintegy négyszer akkora a diabétesz kockázata, mint a pszichiátriai gyógyszereket nem szedő társaikban.

A második generációs antipszichotikumok között olyan gyógyszerek szerepelnek, mint a risperidone, az olanzapine, a quetiapine és az aripiprazole. Ezeket a gyógyszereket bipoláris zavar és skizofrénia esetén adják a gyerekeknek, valamint autizmusban azért, hogy csökkentsék a gyermek agresszivitását és irritabilitását. Néha olyan gyermekeknek is antipszichotikumokat rendelnek, akiknek figyelemzavar-hiperaktivitás szindrómájuk (ADHD) van, noha kísérletes bizonyítékok nem támasztják alá az antipszichotikumok hatásosságát ilyen esetekben.

Dr. Jonathan Mink, a Rochesteri Egyetem (New York) gyermekneurológiai osztályának vezetője szerint a diabétesz kockázata azért aggasztó, mert a gyermekek egyre szélesebb köre szed antipszichotikumokat, és ráadásul köztük olyanok is, akiknél ennek előnye nem bizonyított. „Ugyanakkor bizonyos esetekben – például ADHD-ben – sokat segíthetnek ezek a gyógyszerek” – mondta dr. Mink, aki tagja az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága gyermekgyógyászati tanácsadó bizottságának is.

Szeptemberben a bizottság azt javasolta, hogy a hatóság folyamatosan monitorozza, hogy hogyan alakul a súlygyarapodás és a diabétesz kockázata az antipszichotikumokat szedő gyermekekben.

Nem tudjuk, hogy az antipszichotikumok miért okoznak egyes gyermekekben cukorbetegséget. Igaz ugyan, hogy a súlygyarapodás hajlamosíthat a diabéteszre, de mint dr. Mink mondta: nehéz lenne amellett érvelni, hogy csupán erről van szó. Annál is inkább, mivel a mostani vizsgálatban az antipszichotikumot szedő gyermekek közül azoknál, akik cukorbetegek lettek, a gyógyszerszedés megkezdése után meglepően hamar, átlagosan 4,5 hónap múlva diagnosztizálták a diabéteszt.

A vizsgálatot dr. Susan E. Andrade, a worcesteri Massachusettsi Egyetem kutatója vezette, és munkatársaival több mint 74.000 olyan 5 és 18 év közötti gyermek kórtörténetét tekintették át, akik 2001 és 2008 között részt vettek három egészségprogram valamelyikében. Közülük 9636-an kezdtek el valamilyen második generációs antipszichotikumot szedni a vizsgálati periódusban. Az összes gyermek közül 57-ben mutattak ki diabéteszt, és míg a kezelt gyermekek 3 ezrelékében fedeztek fel évente cukorbetegséget, a kezeletlen gyermekek körében ez az arány csak 0,8 ezrelék volt; a különbség statisztikailag szignifikáns. Az antipszichotikumot szedő gyermekek kockázata azonban nem tért el szignifikánsan azokétól, akik antidepresszánst szedtek – utóbbiakban a diabétesz évi rátája majdnem elérte a 2 ezreléket.

Dr. Mink szerint egyelőre annyit lehet tenni, hogy az orvos rendszeresen ellenőrzi a gyógyszert kapó gyermekek súlygyarapodását és vércukorszintjét.

Az USA-ban 2002 és 2009 között 65 százalékkal nőtt az antipszichotikumokat szedő gyermekek – köztük főleg a kamaszok – száma. 2009 ősze és 2011 tavasza között csupán az aripiprazole-ból 1,9 millió receptet írtak fel 18 éven aluliaknak, akik közül 857 gyermek kétévesnél fiatalabb (!) volt.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Reuters)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés