hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Az antibiotikum-visszaélés rendezése az állattenyésztésben kezdődik

Az EP a jelenlegi szerek használatának csökkentését és újak kifejlesztését szorgalmazza – adja hírül a magyarmezogazdasag.hu.

Az egyre szélesebb körű antibiotikum-rezisztencia ellen a jelenlegi készítmények használatának csökkentését, illetve újak kifejlesztését szorgalmazza az Európai Parlament az állatgyógyászati készítményekre vonatkozó uniós rendelet módosítása során – adja hírül a magyarmezogazdasag.hu az agri.eu-n szerzett értesülését. Az EP-képviselők megtiltanák a kollektív és megelőző célú antibiotikumos kezeléseket az állatállományokban, illetve új készítmények kifejlesztését célzó kutató-fejlesztő munka ösztönzésére tettek javaslatokat.

Françoise Grossetête francia Európai Néppárti képviselő elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint hamarosan elérkezünk abba a korba, amikor az antibiotikum-rezisztencia globális méreteket ölt, és több ember hal majd meg a hatástalan gyógyszerek miatt, mint rákban. Itt az ideje, hogy hatékony lépéseket tegyünk, és a gyökerénél irtsuk ki a problémát, hangsúlyozta. A képviselő kiemelte: az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelmet az állattenyésztésben kell elkezdeni.

A képviselők szerint a legnagyobb probléma az, hogy sok esetben kizárólag teljesítménynövelés vagy a szegényes tartási körülmények ellensúlyozására gyógyszerezik az állatállományokat. A rendeletmódosítás felhatalmazza az Európai Bizottságot arra, hogy jelölje ki azokat az antibiotikumokat, amelyeket csak a humán gyógyászatban lehet használni.

Szeretnék elérni, hogy megszüntessék az antibiotikumok kizárólag megelőzési célú használatát, illetve, hogy a kollektív kezeléseket csak kivételes esetekben alkalmazzák. Betiltanánk továbbá bizonyos szerek állatgyógyászati felhasználását és az antibiotikumok, vakcinák, pszichotróp anyagok online értékesítését.

(forrás: magyarmezogazdasag.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés