hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az áfonya megelőző csapás a cukorbajra

Több gyümölcs, különösen áfonya, alma és szőlő fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ám a gyümölcslének nincs ilyen hatása - állapította meg egy friss kutatás.

A kutatók több mint 187 ezer amerikai étrendjét vizsgálták meg - tudósított a BBC a British Medical Journalban frissen megjelent tanulmányról. Három különböző, nagy létszámú vizsgálat során ápolóktól és egészségügyi dolgozóktól felvett adatokat elemeztek brit, amerikai és szingapúri kutatók, hogy megnézzék, van-e kapcsolat a gyümölcsevés és a 2-es típusú cukorbetegség között.

Ennél a betegségnél, a szervezet sejtjei nem reagálnak megfelelően a hasnyálmirigy termelte inzulin hormonra, mely a vércukor szintjét szabályozza. Az is okozhatja, hogy a hasnyálmirigy nem bocsát ki megfelelő mennyiségű inzulint, ezért a vérben rendellenesen megnő a cukormennyisége.

A kutatás résztvevőinek 6,5 százalékánál, vagyis a 187 382 személyből 12 198-nál alakult ki 2-es típusú cukorbetegség. A vizsgálat kérdőíves kikérdezésen alapult, melyben a résztvevők négyévente beszámoltak arról, átlagosan milyen gyakran fogyasztottak az egyes gyümölcsökből egy-egy adagot. Rákérdeztek a szőlőre (mazsolára), az őszibarackra, a szilvára, a sárgabarackra, a banánra, a dinnyére, az almára, a körtére, a narancsra, a grépfrutra, az eperre és az áfonyára.

Azt az eredményt kapták, hogy heti három adag áfonya, szőlő vagy mazsola, alma és körte jelentősen csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Ugyan ez minden gyümölcsről elmondható, az utóbbiak azonban különösen hatékonynak bizonyultak.

A kutatók szerint a kedvező hatás az antociánok vagy flavíliumok, egy, a gyümölcsökben is előforduló, vízoldékony színvegyület magas szintjének tulajdonítható. Az antociánokról kimutatták, hogy egereknél segíti a vércukor felvételét.

Amikor azonban a gyümölcslevek fogyasztását vizsgálták, azt találták, a 2-es típusú cukorbetegség kockázata némileg emelkedett. Úgy becsülték, ha a heti gyümölcslé-adagot teljes gyümölcsök evésével helyettesítenék, jótékonyan hatna az egészségre. Ha például áfonyára cserélnék a dzsúszt, a cukorbetegség esélye 33 százalékkal esne, ha szőlővel és mazsolával, akkor 19 százalékkal, ha almával és körtével, akkor 13 százalékkal. Ha bármilyen teljes gyümölcsöt, akár narancsot, őszibarackot, szilvát vagy kajszit fogyasztana az ember gyümölcslé helyett, az 7 százalékos kockázatcsökkenéssel járna.

Qi Sun, a tanulmány szerzője, a Harvard Egyetem közegészségügyi karának kutatója szerint a gyümölcslevekben kevesebb jótékony hatású összetevő található, mint a teljes gyümölcsben. Ezen felül a folyadékot gyorsabban emészti a szervezet, így az italok cukortartalma sebesebben emeli a vércukor és az inzulin szintjét. "A cukorbaj veszélyének távol tartása céljából érdemes csökkenteni a gyümölcslevek fogyasztását, és helyette több gyümölcsöt enni" - hangsúlyozta Sun.

A brit Diabétesz Intézet vezető kutatója, Matthew Hobbs szerint a tanulmány eredményeit körültekintéssel kell kezelni, hiszen például a kérdőívre írt válaszok nem teljesen megbízhatóak, az ember bizonyos elfogyasztott ételekre jobban emlékszik, mint másokra.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés