hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Árt a terhesség alatt a paracetamol

A terhesség alatt szedett paracetamol/ acetaminofen a hímnemű utódok maszkulinitását is gátolja, írja a PharmaOnline.

A terhesség alatt szedett paracetamol/ acetaminofen nemcsak a nőstényutódok fertilitását csökkenti, de a hímnemű utódok maszkulinitását is gátolja, állapítja meg a Reproduction című szaklap tanulmánya, amelyről a PharmaOnline számol be.

Korábbi, egereken végzett vizsgálatok már kimutatták, hogy a vemhes állat által fogyasztott fájdalomcsillapító paracetamol hatására a hímnemű foetusokban csökken a tesztoszteron termelődése, aminek következtében zavart szenvedhet a here fejlődése. David Møbjerg Kristensen utolsó szerző és munkatársainak kutatása most azt mutatta ki, hogy az anya által fogyasztott paracetamol miatti csökkent magzati tesztoszteron-szint a későbbiekben a felnőtt hím állatok viselkedését is szignifikáns módon megváltoztatja (Prenatal exposures to paracetamol/acetaminophen and precursor aniline impair masculinisation of male brain and behaviour; Reproduction).

Mint Kristensen elmondja, a csökkent mennyiségű tesztoszteron következtében a hím jellegzetességek nem tudnak kifejlődni: a vemhességük alatt paracetamolt fogyasztó állatok hím utódai szignifikánsan passzívabbak maradnak, nem támadják meg a többi hímet, nem jelölik területi igényeiket és képtelenek közösülni. A tesztoszteron-hiány jelei az állatok agyában is megfigyelhetők: a nemi vágyat kontrolláló agyterület – szexuálisan dimorfikus mag, hipotalamusz – feleannyi neuront tartalmaz, mint a kontroll állatokban, továbbá a hím viselkedésért felelős egyéb területek aktivitása is feleakkora. Mindehhez a kísérleti állatok olyan dózisban kapták a paracetamolt, ami a terhes nők számára ajánlott dozírozásnak felel meg.

A koppenhágai kutatók tavaly már publikáltak vemhességük során paracetamolt fogyasztó egerek nőnemű utódaival kapcsolatos eredményeket: a paracetamolfogyasztás csökkentette az utódok petefészkeiben a petesejtek számát, aminek következtében felnőtt korukban hamarabb infertilissé váltak.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés